Cebula na kaszel
Cebula ma właściwości lecznicze –działa zabójczo na wirusy oraz bakterie. Dostarcza witamin z grupy B i C.
Natka pietruszki na utrzymanie dobrego wzroku
Natka pietruszki ma olbrzymie ilości manganu, boru oraz ważnej dla utrzymania dobrego wzroku i komórek nerwu wzrokowego – luteiny.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Buraki na nadciśnienie tętnicze
Zawarte w korzeniach czerwonych buraków sole magnezu i potasu są niezbędne do normalnego funkcjonowania mięśnia serca. Zapobiegają one tworzeniu się zakrzepów i odkładaniu płytek cholesterolu w naczyniach krwionośnych.
Sok z buraków należy przygotowywać rano. Świeży sok powinno się przechowywać w otwartej butelce w lodówce. Osłodzony miodem trzeba wypić w ciągu dnia w 3-4 dawkach przed posiłkami. W przypadku nudności porcję należy zakwasić 1-2 łyżkami soku z cytryny. Sok pić przez 4 dni.
Do słoika należy wlać 0,5 l soku z buraków i dodać 0,5 l miodu, a potem wymieszać drewnianą łyżką. Codziennie przez 2 tygodnie przed głównymi posiłkami powinno się zażywać po 2 łyżki stołowe mieszanki.
Cukinia na trawienie
Świeży sok z cukinii o zielonej skórce korzystnie wpływa na układ odpornościowy, oczyszcza jelita z resztek procesów trawiennych, zwiększa wydzielanie żółci oraz poprawia funkcjonowanie wątroby, trzustki i jelit.
Sok należy wycisnąć z cukinii o długości maksymalnie 20 cm. Świeży sok należy pić 2 razy dziennie – pół godziny przed posiłkiem lub pół godziny po posiłku – zaczynając od 1 łyżki soku i stopniowo zwiększać jego dawkę do 100 ml dziennie. Sok najlepiej popijać wodą. Większa porcja soku może spowodować dyskomfort. Kurację sokiem z cukinii najlepiej skonsultować z lekarzem.