· 1 kg oczyszczonych filetów rybnych (mintaj, dorsz) · 15 dag bułki pszennej · mleko · jajko · 4-5 ząbków czosnku · 2 cebule · 2 łyżki oleju do smażenia cebuli · 2 łyżki majonezu · sól, pieprz, suszony koperek do smaku
Wykonanie
Bułkę namoczyć w mleku i odstawić. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Usmażyć na złoty kolor, ostudzić. Filety zmielić 2 razy, dodać obrany czosnek, wymoczoną w mleku bułkę, cebule i wszystko zmielić. Do masy dodać łyżkę majonezu, jajko, sól i pieprz do smaku. Rękami zwilżonymi olejem uformować
18-20 niedużych kulek, spłaszczyć je, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch
kotletów posmarować pozostałym majonezem. Blachę włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piec ok. pół godziny.
Jaki sos do kotlet ów rybnych ?
Sos podaje się, aby nadać potrawie ostrość i smak. Do kotletów rybnych idealne są sosy z sokiem z cytryny, śmietaną, majonezem, wytrawnym winem albo koncentratem pomidorowym. Do sosu pasują: szałwia, tymianek, bazylia, estragon, koperek, imbir, oregano, kolendra albo anyż. Dodaje się tylko odrobinę przyprawy, aby nie zdominować smaku potrawy. Sos po lekkim ostudzeniu można podawać osobno albo można polać nim gotowe danie.
Pomóż w rozwoju naszego portalu