Składniki:
1,2 kg mąki żytniej
850 ml ciepłej wody
50 g nasion słonecznika
50 g nasion dyni
1 łyżka kminku
1,5 łyżeczki soli
Wykonanie: Przygotowujemy zakwas: w szklanym naczyniu mieszamy 50 g mąki z 50 ml przegotowanej ciepłej wody. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu. Po 24 godzinach do zakwasu dosypujemy 50 g mąki i dolewamy 50 ml ciepłej wody, mieszamy i zostawiamy. Czynność tę powtarzamy jeszcze 3 razy – w sumie zakwas rośnie przez 5 dni. Gotowy zakwas przekładamy do dużej miski. Dodajemy 500 g mąki żytniej razowej oraz 500 ml przegotowanej ciepłej wody, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić do rana). Do masy dodajemy 150 ml przegotowanej wody i sól, wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy nasiona słonecznika, dyni i kminek, mieszamy i zagniatamy ciasto. Wykładamy je do dwóch podłużnych foremek wysmarowanych tłuszczem. Smarujemy chleb wrzątkiem, przykrywamy ściereczką i na 2 godziny odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę.
Pomóż w rozwoju naszego portalu