Konfitura różana do pączków
• 150 g płatków dzikiej róży
• 150 g cukru pudru
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Zbieramy płatki dzikiej róży rosnącej na terenach ekologicznych (z dala od ruchliwych dróg).
Białą nasadę płatków obcinamy nożyczkami – inaczej konfitura będzie miała lekko gorzki posmak. Płatki róży ucieramy w makutrze z cukrem pudrem drewnianą pałką, aż powstanie konfitura. Na koniec dodajemy kwasek cytrynowy i jeszcze chwilę ucieramy. Przekładamy do małych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min. Konfitura jest idealna do pączków i wypieków.
Mydło różane
• 1 łyżeczka suszonych płatków róży
• 1 kostka szarego mydła
Suszone płatki róży mielimy na proszek, np. w młynku do kawy, mydło ścieramy na tarce o grubych oczkach. Płatki i mydło przesypujemy do szklanej miski i umieszczamy w kąpieli wodnej. Podgrzewamy do momentu, aż mydło się rozpuści, a następnie przelewamy do małych pojemniczków, np. po serkach. Odstawiamy do zastygnięcia. Przechowujemy w suchym miejscu nie dłużej niż 6 miesięcy. Mydło różane możemy stosować do codziennego mycia lub do kąpieli.