Pigwa pospolita to owoc, który przywędrował do nas z Azji. Krzewy, na których rośnie pigwa, osiągają wysokość nawet do 3 metrów. Owoc ten swoim kształtem przypomina gruszkę lub jabłko. Jest bardzo cierpki, kwaśny i ma grubą skórkę, dlatego nie nadaje się do spożywania na surowo. Pigwę wykorzystuje się do przyrządzania: nalewek, dżemów, soków, musów, kompotów i likierów.
Owoce pigwy cenione są przede wszystkim ze względu na wartości przetwórcze i walory odżywcze. Są bogate w pektyny, dzięki którym w kuchni pigwa wykorzystywana jest do żelowania potraw.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Właściwości lecznicze pigwy
• Poprawia procesy trawienia i przyspiesza przemianę materii;
• pomaga w walce z wymiotami, nudnościami, wzdęciami i biegunką;
• pektyny (błonnik) zawarte w owocach ograniczają wchłanianie cukrów z pożywieniem;
• pomaga zwalczać stany zapalne;
• zawiera przeciwutleniacze, które skutecznie zapobiegają powstawaniu zmian nowotworowych;
• zastosowana bezpośrednio na skórze, np. w formie papki lub musu, pomaga ją nawilżyć, regeneruje naskórek i chroni przed działaniem czynników zewnętrznych;
• jedzenie pestek z pigwy wspiera leczenie zgagi, niestrawności oraz refluksu.
Na odporność i przeziębienie
• Sok przygotowany z pigwy jest doskonałym lekiem przeciwkaszlowym;
• dzięki obfitej zawartości witaminy C w okresie jesienno-zimowym pigwa podnosi odporność i jest naturalnym lekiem podczas infekcji;
• ma właściwości antybakteryjne – działa kojąco na podrażnienia.