W tym roku dzięki sprzyjającej pogodzie grzybiarze nie mogą narzekać. Z lasu wynoszą pełne kosze rydzów, kurek czy podgrzybków. Aby dłużej cieszyć się ich smakiem i aromatem, możemy je mrozić, suszyć, marynować, ale najlepiej smakują świeże. Niektóre, tak jak rydze, wystarczy usmażyć na maśle i odrobinę posolić. Z kurkami najlepsza jest jajecznica. Wspaniale też smakują w połączeniu np. z warzywami czy mięsem. Oto nasze propozycje.
Rozważania na niedzielę ks. Mariusza Rosika: Wszechświata Król
Ks. Mariusz Rosik
Bozena Sztajner/Niedziela
EdgarMitchell w 1971 roku, jako pilot Apollo 14, został szóstym człowiekiem, który postawił swą nogę na srebrnym globie. Astronauta tak wspomina tamte chwile: „Pierwszą rzeczą, która przyszła mi na myśl, kiedy patrzyłem za Ziemię, było jej niewiarygodne piękno. Nawet najbardziej spektakularne fotografie nie są w stanie tego oddać. To był majestatyczny widok. Wspaniały niebieskobiały klejnot zawieszony na tle atłasowego nieba. W punkcie kulminacyjnym tego przeżycia obecność Boga stała się niemal namacalna i zdałem sobie sprawę, że to On jest Królem Wszechświata”.