Reklama

Z zakonnej kuchni

Z zakonnej kuchni

Za klasztornymi murami kryje się wielkie bogactwo duchowości i tradycji, także tych kulinarnych, które zakonnicy od wieków kultywują. Zakonna kuchnia zaskakuje nas smakiem rodzimych specjałów, wzbogaconych przez tradycje kuchni krajów, z których bracia czy siostry się wywodzą. Korzystając z produktów, które często wytwarzają sami, zakonnicy propagują zdrowe jedzenie. Przypominamy oryginalne dania i potrawy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kurczak a la flaczki

SKŁADNIKI :
*1 kurczak o wadze ok. 1,2 kg
*2 marchewki
*1 pietruszka
*1 plaster selera
*1 cebula
*liść laurowy
*5 ziaren ziela angielskiego
*2 łyżki masła
*2 łyżki mąki
*przyprawa typu vegeta
*przyprawa typu maggi
*1,5 łyżeczki majeranku
*sól, pieprz

Wykonanie:
1. Kurczaka dokładnie umyć i w całości włożyć do garnka. Zalać wodą tak, aby przykryć mięso. Posolić, dodać liść laurowy i ziele angielskie oraz obrane warzywa.
2. Gotować bez przykrycia na wolnym ogniu. Warzywa wyjąć po 20 min, a kurczaka gotować jeszcze ponad 30 min.
3. Rosół przecedzić do innego garnka.
4. Marchew, pietruszkę i seler pokroić w paski, cebulę wyrzucić.
5. Mięso oddzielić od kości i pokroić w paski wzdłuż włókien (krojone w poprzek kruszyłoby się).
6. Masło utrzeć z mąką, dodać nieco gorącej zupy, rozetrzeć i wlać do rosołu. Zagotować, włożyć mięso i warzywa i dodać 1 łyżkę maggi. Pogotować 3 min i przyprawić vegetą, pieprzem i majerankiem. Można też posypać natką pietruszki. Podawać z bułeczką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pierogi św. Jacka

Reklama

SKŁADNIKI :
Ciasto:
*1 kg mąki
*8 dkg drożdży
*1/2 l mleka
*ok. 10 dkg cukru
*4 żółtka
*1/2 kostki margaryny
*szczypta soli
Farsz:
*2 kg jabłek obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do smaku cukier, cynamon, cukier wanilinowy oraz łyżkę bułki tartej.
*Można też zrobić pierogi z farszem z kiszonej kapusty z grzybami leśnymi lub pieczarkami.
Do smażenia:
*1 litr oleju, 1 łyżka octu lub spirytusu

Wykonanie:
1. Z ok. 25 dkg mąki, drożdży, cukru i ciepłego mleka zrobić rozczyn, pozostawić w ciepłym miejscu.
2. Żółtka utrzeć z cukrem. Margarynę stopić.
3. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać jajka utarte z cukrem, wyrobić ciasto, dodać margarynę i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. Zostawić na chwilę, aż ciasto podrośnie.
4. Wyłożyć na stolnicę, rozwałkować. Wykrawać krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi.
5. Smażyć na głębokim oleju.

Zupa z soczewicy

SKŁADNIKI:
*1 szklanka czerwonej soczewicy
*cebula: 1/2 białej i 1/2 czerwonej
*2-3 ząbki czosnku (w zależności od upodobań smakowych)
*5-7 świeżych pomidorów (poza sezonem – pomidorów konserwowych)
*przecier pomidorowy (do smaku)
*1/4 szklanki oliwy z oliwek
*przyprawy: oregano, bazylia, imbir, gałka muszkatołowa, pieprz czarny i biały, sól, koper, mięta
*listki świeżej bazylii
*cytryna

Reklama

Wykonanie:
1. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę pokrojoną w kostkę, dodać ziarno soczewicy, czosnek i smażyć ok. 5 min, zwracając uwagę, żeby składniki się nie przypaliły.
2. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w plasterki i udusić z soczewicą.
3. Następnie zalać wodą (ok. 2,5 l), dodać koncentrat, przyprawy, zioła. Gotować jeszcze kilka minut.
4. Przed podaniem wycisnąć sok z cytryny. Zupę udekorować listkiem świeżej bazylii i plasterkiem cytryny.

Racuchy

SKŁADNIKI:
Ciasto:
*450 ml kefiru
*1 jajko
*30-40 dkg mąki
*szczypta soli
*2-3 łyżeczki cukru
*cukier wanilinowy
*płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Doda tkowo:
*jabłka pokrojone w plasterki lub starte na grubej tarce albo inne owoce (np. wiśnie, gruszki, jagody, śliwki –wg uznania)

Wykonanie:
1. Składniki na ciasto wyrobić mikserem – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
2. Następnie dodać jabłka i wymieszać.
3. Ciasto kłaść łyżką na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem i smażyć z obu stron na złoty kolor.
4. Placki podawać posypane cukrem pudrem.

Podziel się:

Oceń:

2024-01-23 14:19

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Pierogi ze szpinakiem i z masłem szałwiowym

Więcej ...

Komunikat Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w sprawie obchodów Święta Miłosierdzia 2025

2025-04-23 18:48
Potrzeba miłosierdzia, aby wszelka niesprawiedliwość na świecie znalazła kres w blasku prawdy…

Małgorzata Pabis

Potrzeba miłosierdzia, aby wszelka niesprawiedliwość na świecie znalazła kres w blasku prawdy…

Przed zbliżającym się Świętem Miłosierdzia Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie-Łagiewnikach wystosowało komunikat w sprawie tegorocznych obchodów.

Więcej ...

Najdłuższe w dziejach wybory papieża, czyli dlaczego powstała instytucja konklawe?

2025-04-24 10:29

Adam Bujak, Arturo Mari/Biały Kruk

„Przełom kardynalski” zrewolucjonizował wybory papieskie w kwestii tego, kto wybiera biskupa Rzymu. Jednak zreformowane przepisy wciąż nie nadążały za rzeczywistością. Nawet zawężone do kardynałów grono elektorskie nie było do końca odporne na ingerencje władzy świeckiej oraz na zabiegi wielkich rzymskich rodów. I jedni, i drudzy szybko odnaleźli się w nowej rzeczywistości. Ich reprezentantów było coraz więcej w gronie kardynałów i prawdę mówiąc, na tę chorobę jeszcze przez wieki będzie szukane lekarstwo.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Watykan: ośmiu Polaków będzie obecnych przy pochowaniu...

Kościół

Watykan: ośmiu Polaków będzie obecnych przy pochowaniu...

Nowenna do Miłosierdzia Bożego

Wiara

Nowenna do Miłosierdzia Bożego

Kard. Ryś: Tato, jesteś w domu! | Pogrzeb śp. Franciszka...

Niedziela Łódzka

Kard. Ryś: Tato, jesteś w domu! | Pogrzeb śp. Franciszka...

Komunikat Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w sprawie...

Kościół

Komunikat Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w sprawie...

Nakazane święta kościelne w 2025 roku

Kościół

Nakazane święta kościelne w 2025 roku

Papież wydał dyspozycję na temat swojego pochówku

Kościół

Papież wydał dyspozycję na temat swojego pochówku

Co z postem w Wielką Sobotę?

Wiara

Co z postem w Wielką Sobotę?

Watykan/ Komunikat: Znana przyczyna śmierci papieża

Kościół

Watykan/ Komunikat: Znana przyczyna śmierci papieża

Wandale zdewastowali kościół w Wielką Sobotę

Aspekty

Wandale zdewastowali kościół w Wielką Sobotę