Reklama

Małe vademecum pokarmów

Zapachniało przyprawami

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Na niepowtarzalny klimat Świąt Bożego Narodzenia składa się także bukiet zapachów. W większości domów pachnie choinka, unosi się zapach świątecznych potraw, szczególnie pięknie pachną ciasta. Tradycja wypiekania słodkości jest bardzo stara, ale przez wieki nie w każdym polskim domu jadano wszystkie rodzaje ciast, zależało to od statusu społecznego i materialnego. W wiejskich chatach pojawiały się kołacze, ciasteczka, czasem były to pierniczki. W dworach magnackich, szlacheckich i zamożniejszych domach mieszczańskich, do wymyślnych wypieków używano drogich przypraw. Obecnie, przy łatwym dostępie do rozmaitych artykułów spożywczych oraz upowszechnieniu przepisów kulinarnych, każdy może rozkoszować się smakiem naszych tradycyjnych ciast.
Do takich należą niewątpliwie pierniki, których jest wiele gatunków. Specyficzny smak nadaje im przyprawa, składająca się m.in. z cynamonu, goździków, imbiru, gałki muszkatołowej, pieprzu, ziela angielskiego i wanilii. Prawdziwy piernik nie może obejść się bez miodu, orzechów, migdałów i rodzynków. W dawnej Polsce nosił nazwę miodownika. Obecna nazwa pochodzi od przyprawy korzennej, która po staropolsku nazywała się „pierną”. Aby potrawy uznane były za wyborne, musiało być pierno i szafranno, moja mościa panno. Piernik im starszy, tym lepszy. Wyrobione ciasto powinno jakiś czas odleżeć, „wypocząć" i dopiero należy je piec.
W końcu XIX w. znanych było wiele żartobliwych przepisów na najlepszy piernik. Oto jeden z nich: Słodkiego weźmij funt kochania, dziewczęcych marzeń jeden łut. Gdy mama wzbrania całowania, zamiast całusów dawaj miód.
Na stole świątecznym nie mogło się obejść bez maku. W ludowej kuchni kujawskiej mak podawano z kluskami, przyprawiając cukrem. W domach szlacheckich pieczono drożdżowe strucle z makiem, następnie je lukrowano i posypywano posiekaną skórką cytrusową. W makowym nadzieniu znajdowały się rodzynki. Tradycyjną potrawą wigilijną na polskich Kresach była kutia, przyrządzana z gotowanej pszenicy, maku, miodu, rodzynków i orzechów. Wielkim smakoszem kutii był Adam Mickiewicz.
Współcześnie do ciast świątecznych należy jabłecznik, zwany po francusku szarlotką, pięknie pachnący cynamonem, a także sernik, bogaty w bakalie i czekoladową polewę. Serniki najczęściej pachną wanilią, rumem i cytryną.
Czym właściwie są egzotyczne przyprawy? Cynamon - to suszona, wewnętrzna część kory drzewa tropikalnego, zwanego cynamonowcem cejlońskim. Wanilia jest owocem podzwrotnikowego pnącza, wanilii płaskolistnej z rodziny storczykowatych, uprawianej zwłaszcza w Meksyku i na Madagaskarze. Migdały są nasieniem owocu migdałowca zwyczajnego, drzewa uprawianego głównie w krajach śródziemnomorskich, czarnomorskich i w Kalifornii. Natomiast rodzynki - to jagody różnych odmian winorośli suszonych na słońcu.
Składnikami świątecznych ciast są też i polskie specjały: jabłka, orzechy, miód, który zasługuje na osobną gawędę. Życzę Czytelniczkom, aby udały się im wypieki, a nade wszystko życzę świętowania w atmosferze domowego ciepła, które sprzyja wspomnieniom i pozwala sięgnąć marzeniami w przyszłość.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Podziel się:

Oceń:

2003-12-31 00:00

Wybrane dla Ciebie

Niedziela radości

Karol Porwich/Niedziela

Więcej ...

To tu znajduje się największy w Polsce obraz Miłosierdzia Bożego

2024-12-14 14:59
Największy obraz Jezusa Miłosiernego w Polsce

Parafia Rzymskokatolicka pw. Św. Barbary w Pionkach

Największy obraz Jezusa Miłosiernego w Polsce

Bp Marek Solarczyk poświęcił obraz Miłosierdzia Bożego, który znajduje się w kościele św. Barbary w Pionkach. Uroczystość odbyła się z okazji z zakończonego roku jubileuszowego pionkowskiej parafii, która obchodzi 95-lecie powstania.

Więcej ...

Watykan: Papież odwiedzi Korsykę, gdzie nie był żaden z jego poprzedników

2024-12-15 06:59

PAP/EPA/VATICAN MEDIA HANDOUT

Papież Franciszek udaje się w niedzielę na Korsykę, którą odwiedzi jako pierwszy papież w historii. Głównym celem jego około 10-godzinnej wizyty na francuskiej wyspie jest udział w kongresie na temat pobożności ludowej w rejonie Morza Śródziemnego.

Więcej ...
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najpopularniejsze

Ogień miłości i Ducha przeżywam i w tajemnicach...

Wiara

Ogień miłości i Ducha przeżywam i w tajemnicach...

Panie, ucz mnie uczciwości i gotowości niesienia pomocy...

Wiara

Panie, ucz mnie uczciwości i gotowości niesienia pomocy...

Ingres abpa Adriana Galbasa. Zobacz nagranie

Kościół

Ingres abpa Adriana Galbasa. Zobacz nagranie

Do Warszawy przychodzę jako duszpasterz. Nie jestem...

Kościół

Do Warszawy przychodzę jako duszpasterz. Nie jestem...

Świętokrzyskie: W wypadku samochodowym zginął proboszcz

Kościół

Świętokrzyskie: W wypadku samochodowym zginął proboszcz

Rektor UKSW: prof. Mirosław Kurkowski nie żyje

Kościół

Rektor UKSW: prof. Mirosław Kurkowski nie żyje

USA: Ksiądz odprawia Mszę św. na tle kobiet tańczących...

Kościół

USA: Ksiądz odprawia Mszę św. na tle kobiet tańczących...

Jaki krok w mym życiu wydaje się teraz najtrudniejszy?

Wiara

Jaki krok w mym życiu wydaje się teraz najtrudniejszy?

Tajemnica wizerunku Matki Bożej z Guadalupe

Wiara

Tajemnica wizerunku Matki Bożej z Guadalupe