Pierwsze miejsce wędlin na liście najczęściej wyrzucanych produktów to duża zmiana — mówiła Maria Kowalewska z Banków Żywności.
Zawsze królowało pieczywo, które zdarzało nam się wyrzucać. Dlaczego teraz wędlina? Bo prawdopodobnie za dużo jej kupujemy. Ale też często nie wiemy, jak ją przechowywać — dodała.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Kowalewska podkreśliła jednak, że wyrzucanie jedzenia stabilizuje się i coraz mniej Polaków marnuje żywność.
Inne produkty, które są najczęściej wyrzucane to warzywa, owoce i jogurty. Jakie są tego przyczyny? Polacy tłumaczą się, że marnują jedzenie, ponieważ nie spostrzegają, że minął termin ważności (38 proc.), a także robią za duże zakupy (15 proc.). Inne powody do przygotowywanie zbyt dużych porcji posiłków, nieumiejętność odpowiedniego przechowywania żywności, czy też niechęć do niesmacznego produktu.
Trzy lata temu odsetek Polaków, którzy marnowali, żywność wynosił 39 proc.