Reklama

GRAZIAKO

Piernik siostry Klary

2012-11-27 13:49

Zebrała Jolanta Marszałek

Składniki

6 jajek
50 dag mąki
25 dag cukru pudru
25 dag masła roślinnego
0,25 l śmietany 18% gęstej
35 dag miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 torebki przyprawy do piernika
sok z 1, 5 cytryny
bakalie wg uznania
karmel: 2 łyżki cukru + 1/4 szklanki wody

Wykonanie

2 łyżki cukru „upalić” w garnuszku na brązowy kolor, dodać 1/4 szklanki gorącej wody. Podgrzewać, aby zrobiła się jednolita masa. Do karmelu dodać miód, przyprawy, dobrze wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na pulchną masę. Stopniowo dodawać wystudzony karmel z miodem, cały czas ucierając. Następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, i stopniowo śmietanę. Po wyczerpaniu składników dodać sok z cytryny i jeszcze ucierać 15 min. Ubić pianę, delikatnie drewnianą łyżką wymieszać z masą. Brytfanki (trzy 30-centymetrowe) wysmarować margaryną, wysypać tartą bułką. Ciasto wylewać do brytfanek (mniej niż do połowy). Piec w temp 100°C pół godziny, później podwyższyć temp. do 160°C i piec kolejne pół godziny.

Tagi:
przepisy kuchnia ciasto jedzenie

Wybrane dla Ciebie

Reklama

Najpopularniejsze

Adwent 2019 – Módlmy się

Adwent 2019 – Módlmy się

Słudzy Słowa

Słudzy Słowa

Adwent 2019 – Chwała na wysokości Bogu

Adwent 2019 – Chwała na wysokości Bogu

Okazja do przemiany

Okazja do przemiany

Przegląd prasy

Przegląd prasy

Prezentacja nr 49/2019

Prezentacja nr 49/2019

Jubileuszowa gala konkursu Złote Pióro

Jubileuszowa gala konkursu Złote Pióro

Odpust św. Mikołaja w Pęgowie

Odpust św. Mikołaja w Pęgowie

Bełchatowscy górnicy uczcili Świętą Barbarę

Bełchatowscy górnicy uczcili Świętą Barbarę

Najnowsze

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Rozumiem