Składniki
ciasto:
1/2 kg maki pszennej,
1 jajko,
0,75 szklanki ciepłej wody,
0,25 szklanki mleka,
0,5 płaskiej łyżeczki soli
farsz:
20 dag kaszy gryczanej,
5-6 dag suszonych grzybów,
10 dag cebuli,
2 jajka,
sól,
pieprz
0,25 szklanki oleju lnianego lub rzepakowego
Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek. Zaparzyć ciasto, wlewając w dołek zagotowane mleko. Mieszać widelcem. Dodać jajko, sól i wodę. Zagnieść ciasto - dobrze wyrobić. Grzyby umyć, zalać wodą, pozostawić na noc, aby zmiękły. Nazajutrz ugotować w wodzie, w której się moczyły. Wywar grzybowy zlać do garnka, uzupełnić wodą tak, aby było dwa razy więcej płynu niż kaszy i zagotować. Wsypać kaszę i ugotować na sypko. Cebulę obrać, pokroić drobno, usmażyć na oleju na złoty kolor. Jajka ugotować na twardo, obrać, ostudzić. Ugotowaną kaszę, podsmażoną cebulkę, grzyby, jajka zemleć w maszynce do mięsa o dużych oczkach. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdyby farsz był za rzadki, dodać trochę tartej bułki. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm, wykroić szklanką krążki, nałożyć farsz i zlepić brzegi pierogów. Pierogi wrzucać na osoloną wodę. Gdy wypłyną na wierzch, gotować jeszcze 3 min. na wolnym ogniu. Podawać polane masłem z przesmażoną cebulką.
Pomóż w rozwoju naszego portalu