Składniki:
1,5 kg karpia
40 dag cebuli
5 dag pietruszki
5 dag marchewki
5 dag rodzynek
5 dag migdałów
5 dag żelatyny
sól
pieprz
Wykonanie
Rybę oczyścić, pokroić w dzwonka, wyjąć ości, ułożyć w rondlu. Na rybę wyłożyć pokrojoną cebulę, rodzynki, krojone migdały, marchewkę i pietruszkę startą na grubych oczkach, liść laurowy, sól i pieprz do smaku. Zalać zimną wodą, aby jedynie przykryła rybę (nie za dużo) i gotować na wolnym ogniu pół godziny. Spróbować, czy wywar jest dostatecznie słony, jeśli nie, to doprawić. Wsypać żelatynę i rozmieszać. Pogotować jeszcze 10 minut na małym ogniu. Odstawić rybę do następnego dnia. Wyjmować delikatnie, żeby się nie rozpadła.
Pomóż w rozwoju naszego portalu