Rusza Wielkanocna Zbiórka Żywności. Odbędzie się ona w dniach 15-17 marca w ponad 1,7 tys. sklepach spożywczych. Weźmie w niej udział 20 tys. wolontariuszy Banków Żywności. Anna Głogowska z Radomskiego Banku Żywności poinformowała, że wolontariusze będą zachęcać klientów sklepów spożywczych, aby zrobili trochę większe zakupy i podzielili się nimi z tymi, którzy na co dzień są niedożywieni. Produkty rekomendowane do przekazania podczas zbiórki to: olej, cukier, konserwy rybne i mięsne, dżemy, słodycze.
Zbiórka odbędzie się w wybranych sklepach spożywczych na terenie Radomia, Kozienic, Pionek, Lipska, Zwolenia, Orońska, Wierzbicy, Kowali, Iłży, Białobrzegów, Chynowa, Szydłowca, Grójca, Nowego Miasta, Warki. W akcji weźmie udział 800 wolontariuszy. Będą oni czekali na wszystkich darczyńców, w okolicach sklepowych kas, zarówno w małych, jak i sieciowych placówkach handlowych. Wszystkie produkty spożywcze zostaną przekazane najuboższym. Jeszcze przed świętami trafią do samotnych, chorych, bezdomnych, najuboższych rodzin wielodzietnych z subregionu radomskiego.
W zeszłym roku, dzięki ofiarności darczyńców wolontariuszom Radomskiego Banku Żywności udało się zebrać 15 ton żywności, która trafiła do 36 organizacji, a za ich pośrednictwem do blisko 4 tysięcy osób potrzebujących.
Pomóż w rozwoju naszego portalu