Według szacunków Banków Żywności, wejście w życie Ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności pozwoli na uratowanie nawet 100 tys. ton żywności, tj. więcej niż dotychczas. Sklepy mogą zawierać umowy z dowolną organizacją pomocową, która ma możliwość dystrybucji artykułów spożywczych swoim podopiecznym. Ustawa jest bardzo istotna przede wszystkim ze względów społecznych, ponieważ wg najnowszych danych GUS za 2018 roku, już 2 mln Polaków to osoby doświadczające skrajnej biedy.
Ponadto, zgodnie z ustawą, sklepy będą także prowadzić kampanie edukacyjno-informacyjne o racjonalnym zarządzaniu żywnością. Według różnych statystyk w Polsce każdego roku marnuje się ok. 9 mln ton jedzenia.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Do tej pory przepisy przeciwdziałające marnotrawstwu żywności wprowadzono m.in. we Włoszech, Francji, Czechach i Belgii.
Reklama
Caritas Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej od 2017r. realizuje program „Spiżarnia Caritas”, w ramach którego pobieramy żywność z 23 sklepów i przekazujemy ją naszym podopiecznym. Są to produkty spożywcze, tj. mięso, ryby, nabiał, ciasto, gotowe dania, warzywa.
Tylko w 2018r. była to pomoc na kwotę ponad 1 185 tys. złotych.
Program ma wymiar zarówno dobroczynny, charytatywny, jak i ekologiczny.