2-3 skrzydełka z kurczaka, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki suchego
ryżu, mała papryka (lub 1/2 dużej), 1 cebula, sól, pieprz, Vegeta
do smaku, 1/2 szklanki rosołu (może być z koncentratu) wymieszanego
z 2 łyżkami keczupu, 1 pomidor, oliwa do smażenia, tłuszcz do wysmarowania
formy, zielenina.
Skrzydełka nacieramy solą, pieprzem, siekanym czosnkiem
i obsmażamy na gorącym tłuszczu, lekko rumieniąc z obu stron, wyjmujemy.
Na pozostały tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę, podsmażamy, aż się
zeszkli.
Na spód naczynia do zapiekania sypiemy suchy ryż, na nim
układamy skrzydełka, cienko pokrojoną paprykę i pomidor (wcześniej
obrany ze skórki). Całość zalewamy rosołem, wymieszanym z keczupem,
naczynie szczelnie zamykamy i zapiekamy w temp. 200 oC przez 30-35
min. Danie jest gotowe, gdy wierzch lekko się zrumieni, a boki odstają
od formy. Podajemy z dodatkiem zielonej sałaty lub innej lubianej
surówki.
Rada: Skrzydełka równie dobrze możemy zapiec na niewielkim
ogniu, w głębokiej patelni ze szczelnym przykryciem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu