Reklama

Z naszej kuchni

Dania z polędwicy wołowej

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Polędwica wołowa to najszlachetniejszy gatunek mięsa, doskonale nadający się do przygotowania wykwintnych dań. Gdy chcemy wystąpić z eleganckim obiadem i podać coś niebanalnego i tak doskonałego, by biesiadnicy mieli okazję do wspominania, proponuję dwa sposoby na przygotowanie polędwicy.

Polędwica wołowa po królewsku (przepis na 6 dużych porcji)

1 kg wołowej polędwicy, 1 czubata łyżka masła, sól, pieprz, natka pietruszki.
Sos: 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1 cebula, 10 średniej wielkości pieczarek, 1 duży kieliszek białego, wytrawnego wina, 1 mały kieliszek madery lub czerwonego wina, sól, pieprz.

Reklama

Polędwicę układamy na desce, usuwamy błonki, smarujemy masłem i układamy w żaroodpornym naczyniu do zapiekania.
Rada: Mięso najlepiej upiecze się w naczyniu, w którym będzie ułożone bardzo ciasno.
Mięso pieczemy w bardzo gorącym piekarniku, w temp. 220 oC przez pół godziny. W trakcie pieczenia raz przewracamy, polewamy wytworzonym sosem, uważając, by mięsa nie nakłuć. Upieczone lekko solimy, posypujemy niewielką ilością pieprzu, przykrywamy, trzymamy w ciepłym miejscu (50oC).
Sos: Umyte pieczarki kroimy w cienkie plastry, zalewamy szklanką wody, obgotowujemy przez 5 min, cedzimy, pozostawiamy wywar. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na maśle na złoty kolor, nie dopuszczając do zrumienienia, dodajemy mąkę i przez chwilę zasmażamy, często mieszając. Mąka nie powinna się zrumienić, ale nie może mieć smaku surowizny. Do zasmażki dodajemy wywar z pieczarek, białe wino, pieczarki, całość lekko doprawiamy do smaku i przez 3 min trzymamy na ogniu, cały czas mieszając. Tuż przed podaniem wlewamy do sosu maderę lub czerwone wino.
Upieczoną, zrumienioną polędwicę kroimy w zgrabne plastry w poprzek włókien, układamy na podgrzanym półmisku, przybieramy zieleniną i plasterkami cytryny. Oddzielnie, w wygrzanej sosjerce, podajemy gorący sos. Podajemy z kluseczkami z francuskiego ciasta, z grubym makaronem, pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Steki z pieprzem

Na każdą porcję - 1 duży plaster wołowiny stekowej lub 2 plastry polędwicy wołowej, sól, pieprz zmiażdżony lub lekko rozbity w moździerzu (ale nie mielony), masło do smażenia.
Sos (1 porcja sosu na 2 steki): 1 łyżka stołowa koniaku, winiaku lub brandy, 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany.

Obojętnie jakie mamy mięso (polędwica czy wołowina stekowa) - nie rozbijamy. Plastry nacieramy delikatnie solą i obtaczamy w pieprzu w taki sposób, by pieprz był wgnieciony do mięsa. Przygotowane układamy na deseczce.
Na mocno rozgrzaną patelnię dajemy masło, na nie od razu kładziemy steki i lekko rumienimy z obu stron, zmniejszamy ogień i rumienimy raz jeszcze z jednej i drugiej strony. Zdejmujemy z patelni na wygrzany półmisek i wstawiamy do wygrzanego piekarnika. Na pozostały na patelni tłuszcz wlewamy koniak lub inny alkohol, dodajemy śmietanę i, cały czas mieszając, doprowadzamy sos do wrzenia. Powinien mieć piękną, aksamitną konsystencję.
Rada: Mięso na steki powinno być bardzo świeże, nie przechowywane w lodówce - w żadnym wypadku nie nadaje się mięso mrożone!
Uwaga: Pieprz, którym obtaczamy steki, w czasie smażenia całkowicie straci ostrość, pozostanie aromat i doskonały smak.
Przed podaniem bardzo ciepłe steki polewamy sosem. Dodatkiem może być ugotowany na sypko ryż, kluseczki kładzione z francuskiego ciasta lub chrupiące, cieniutkie frytki oraz sałatka z owoców lub zielona sałata, skropiona sokiem z cytryny.
I jeszcze jedna rada: Ponieważ sos do steków jest z alkoholem, do obiadu podajemy wyłącznie wodę stołową niegazowaną.

Podziel się:

Oceń:

2000-12-31 00:00

Wybrane dla Ciebie

Nowenna do św. Stanisława Kostki

Karol Porwich/Niedziela

Nowennę do św. Stanisława Kostki odmawiamy między 9 a 17 września lub w dowolnym terminie.

Więcej ...

Pogarsza się sytuacja w rejonach objętych powodzią; apel do mieszkańców o ewakuację

2024-09-15 11:20
Kłodzko

PAP

Kłodzko

Woda przelewa się przez most w Głuchołazach w powiecie nyskim. W powiecie kłodzkim utonęła jedna osoba; ewakuowano 1,6 tys. osób. Odcięci przez wodę zostali mieszkańcy Stronia Śląskiego i Lądka Zdroju. Premier Donald Tusk zaapelował do mieszkańców, by nie odmawiali ewakuacji.

Więcej ...

RCB: na zalanym terenie należy pić tylko wodę butelkowaną

2024-09-15 21:37

Adobe Stock

Więcej ...
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najpopularniejsze

Powódź uderza w diecezję świdnicką. Dramat...

Niedziela Świdnicka

Powódź uderza w diecezję świdnicką. Dramat...

Nowenna do św. Ojca Pio

Wiara

Nowenna do św. Ojca Pio

Modlitwa w czasie powodzi. Do kogo zwrócić się w czasie...

Wiadomości

Modlitwa w czasie powodzi. Do kogo zwrócić się w czasie...

Bolesna Matka Najświętsza i Koronka do Jej Siedmiu...

Wiara

Bolesna Matka Najświętsza i Koronka do Jej Siedmiu...

Nie żyje ks. Piotr Sofij. Miał zaledwie 38 lat

Kościół

Nie żyje ks. Piotr Sofij. Miał zaledwie 38 lat

Nowenna do św. Stanisława Kostki

Wiara

Nowenna do św. Stanisława Kostki

Mama ks. Olszewskiego: To moje biedne umęczone dziecko......

Kościół

Mama ks. Olszewskiego: To moje biedne umęczone dziecko......

Oświadczenie Księży Sercanów ws. Ks. Michała...

Kościół

Oświadczenie Księży Sercanów ws. Ks. Michała...

Mazowieckie: Zmarły na plebanii mężczyzna to 29-latek

Wiadomości

Mazowieckie: Zmarły na plebanii mężczyzna to 29-latek