Reklama

Z naszej kuchni

Dary jesieni na stole

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Nasi przodkowie byli bardzo mądrymi ludźmi i doskonale wiedzieli, że dla zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia należy wprowadzić w tygodniu kilka bezmięsnych dni. Lekkie, z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu potrawy dobrze wpływają na przeciążone ciężkostrawnymi daniami wątrobę i żołądek. Jedzmy jarzyny - są smaczne i bardzo zdrowe.

Zapiekane pory - przepis na 6 porcji


6 dorodnych porów z wydłużoną białą częścią (po jednym na osobę), sól i cukier do wody, w której będą się gotowały. Sos: 1 szklanka śmietany, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka keczupu, 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej, sól, pieprz (najlepiej biały, świeżo mielony), szczypta przyprawy Vegeta, szczypta roztartej w dłoniach przyprawy prowansalskiej; do posypania: 1 duża filiżanka utartego na tarce żółtego pikantnego sera (ser powinien być lekko podsuszony, najlepiej w kilku gatunkach).
Z każdego pora obcinamy zielone części i piętkę z korzonkami i bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Przygotowane wrzucamy na wrzącą, osoloną i ocukrzoną wodę i gotujemy - odkryte - przez 10 min. Ugotowane pozostawiamy w wodzie do wychłodzenia.
Zimne przecinamy wzdłuż, układamy w naczyniu do zapiekania w taki sposób, by strona rozcięta była do góry, zalewamy sosem (wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku); posypujemy obficie utartym serem i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Zapiekamy w temp. 220o C do chwili, aż ser lekko się zrumieni, a potrawa zacznie odstawać od brzegów naczynia. Podajemy do ryżu na sypko, ziemniaków pureMe, a także do młodych ziemniaków posypanych obficie koperkiem. Najsmaczniejsze - z sadzonym jajkiem.

Cukinia po cygańsku - przepis na 4 porcje


1 duża lub 2 mniejsze cukinie,10 dużych pieczarek, 2 duże cebule, 4 dorodne pomidory, 2 duże ząbki czosnku, pół szklanki oleju, 1 liść laurowy, szczypta szałwi, 3 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz, szczypta pieprzu Cayenne, zielenina.
Na dużą patelnię lejemy część oleju, gdy się rozgrzeje, smażymy na nim krążki - obranej i z usuniętymi gniazdami - cukini. Rumienimy krążki z obu stron na jasnozłoty kolor i odstawiamy w ciepłe miejsce (do piekarnika), by nie ostygły.
Rozgrzewamy pozostały olej, smażymy na nim posiekane cebule, gdy się zeszklą, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i, często mieszając, zasmażamy. Dodajemy obrane ze skórki, pokrojone na cząstki pomidory i całość dusimy na niewielkim ogniu ok. 10 min, przyprawiamy rozdrobnionym czosnkiem, utłuczonym w moździerzu angielskim zielem i liściem laurowym, roztartą w dłoniach szałwią, solą i pieprzem. Potrawa powinna mieć wyraźny, pikantny smak.
Na wygrzany półmisek wykładamy gorącą cukinię, polewamy przygotowanym sosem, posypujemy zieleniną i podajemy z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu lub grubego makaronu. Doskonale smakuje z ziemniakami pureMe, z frytkami i zieloną sałatą polaną sosem jogurtowym lub naturalną, lekko skropioną sokiem z cytryny. Dodatek sałatki z pomidorów, cebuli, papryki polanej mocno przyprawioną śmietaną nada potrawie wyraźnego, pikantnego smaku i szczególnie posmakuje osobom lubiącymi tzw. ostrą kuchnię.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Podziel się:

Oceń:

2000-12-31 00:00

Wybrane dla Ciebie

Jak możemy pomagać duszom czyśćcowym?

Karol Porwich /Niedziela

Pomaganie zmarłym nie polega na automatycznym wypełnianiu pewnych praktyk. Chodzi o duchowy dar. Najbardziej pomagamy duszom, kiedy sami zbliżamy się do Boga – mówi s. Anna Czajkowska ze Zgromadzenia Sióstr Wspomożycielek Dusz Czyśćcowych.

Więcej ...

Listopad odwrócony: umarli niosą nam ratunek. A jak my możemy im pomóc?

2025-11-02 18:51

Red

Kto wie? Może i za nami kiedyś półprzezroczyste postacie duchów wyłonią się z zaświatów, szepcząc: „Dziękuję”. I poprowadzą dalej.

Więcej ...

Fotograf papieży odchodzi na emeryturę

2025-11-03 09:50
Francesco Sforza i Leon XIV

Vatican Media

Francesco Sforza i Leon XIV

Francesco Sforza, rzemieślnik fotografii, który oddał oczy i serce na służbę Papieżom – do Pawła VI przez Jana Pawła II po Leona XIV odchodzi na emeryturę po 48 latach pracy. Zamienił aparat fotograficzny w narzędzie komunii i był oczami Papieży oraz ludu Bożego, który spotykał spojrzenie Następcy Piotra. Prefekt Dykasterii ds. Komunikacji Paolo Ruffini, dziękuje mu za służbę papieżom i mediom watykańskim.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Jak naprawdę jest w czyśćcu? Poznaj kilka wizji od św....

Wiara

Jak naprawdę jest w czyśćcu? Poznaj kilka wizji od św....

To ile za te wypominki?

Kościół

To ile za te wypominki?

Jezus wzywa nas do życia miłością na Jego wzór

Wiara

Jezus wzywa nas do życia miłością na Jego wzór

Marcin od miłości

Święci i błogosławieni

Marcin od miłości

Nowenna za dusze czyśćcowe

Wiara

Nowenna za dusze czyśćcowe

Komunikat Biskupa Sosnowieckiego

Niedziela Sosnowiecka

Komunikat Biskupa Sosnowieckiego

Biskupi przemyscy apelują o modlitwę w intencji abp....

Niedziela Przemyska

Biskupi przemyscy apelują o modlitwę w intencji abp....

Świadectwo życia w śpiączce po wypadku: nie umarłam,...

Wiara

Świadectwo życia w śpiączce po wypadku: nie umarłam,...

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Wiara

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój