Na miłą, rodzinną uroczystość podajmy coś słodkiego, przygotowanego w domu - nic tak nie smakuje, jak wypieki własnej roboty.
Torcik cynamonowo-orzechowy (przepis na średniej wielkości tortownicę)
Ciasto: 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru pudru,
1 szklanka mleka (2%), 1/3 (8 dag) kostki masła lub masła roślinnego,
1 płaska łyżeczka cynamonu, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1 jajko.
Kruszonka: pół kostki (12,5 dag) masła lub
masła roślinnego, 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki mielonych orzechów,
1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 łyżeczki cynamonu.
Ponadto: 10 dag rodzynków, najlepiej sułtanek,
tłuszcz do wysmarowania formy, tarta bułka.
Składniki ciasta - bez mleka - dajemy do miseczki i ubijamy,
najłatwiej robotem, dolewając małymi partiami mleko. Gdy ciasto jest
jednolite, gładkie i pulchne, połowę wykładamy na tortownicę, wyrównujemy
powierzchnię, posypujemy rodzynkami, przykrywamy pozostałym ciastem,
ponownie wyrównujemy powierzchnię.
Z podanych składników "siekamy" kruszonkę, posypujemy
nią wierzch ciasta, całość wstawiamy do wygrzanego piekarnika, nastawionego
na temp. 160oC.
Pieczemy około godziny - czas pieczenia zależy od wysokości
warstwy ciasta; jest gotowe, gdy wierzch się lekko zrumieni, a boki
odstają od formy. Z formy wykładamy po lekkim przechłodzeniu.
Jesienny placek z winogronami (przepis na dużą tortownicę lub średniej wielkości blaszkę)
2 szklanki mąki krupczatki, 5 żółtek, 1/2 szklanki cukru pudru,
3/4 kostki (18 dag) masła lub masła roślinnego, mały cukier waniliowy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Ponadto: kiść dorodnych winogron, 3/4 szklanki
cukru pudru, 5 białek, 1 szklanka drobno usiekanych lub zmielonych
orzechów. Tłuszcz do formy.
Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami.
Gdy masa stanie się jednolita i lśniąca, dodajemy, sypiąc przez sitko,
mąkę z proszkiem. Zarabiamy ciasto. Gdy składniki dokładnie się połączą,
formujemy kulę i odstawiamy w chłodne miejsce (np. do lodówki) na
godzinę. Dobrze wychłodzone rozkładamy na wysmarowanej tłuszczem
blaszce, rozkładamy przecięte na połowę i pozbawione pestek winogrona,
posypujemy orzechami i przykrywamy pianą ubitą z białek z cukrem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, nastawionego na 160oC. Pieczemy
ok. 30-35 min. - czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta.
Jest ono gotowe, gdy wierzch lekko się zrumieni, a boki odstają od
formy. Po lekkim przestudzeniu kroimy - jeszcze na blaszce - w zgrabne
porcje i układamy na paterze. Placek jest najsmaczniejszy kilka godzin
po upieczeniu.
Pomóż w rozwoju naszego portalu