Przepis na 1 porcję
1 filet z dorsza (najsmaczniejszy - świeży), sok z cytryny,
sól, pieprz, mąka krupczatka, olej do smażenia, 1 jabłko, kilka suszonych
śliwek (bez pestek), 1 łyżka rodzynków, 1 łyżka siekanych orzechów,
1 cebula.
Filet kropimy sokiem z cytryny, odstawiamy na 15 min
w chłodne miejsce. Śliwki moczymy w letniej wodzie, rodzynki przelewamy
ciepłą wodą na sicie, odstawiamy do odsączenia.
Filet panierujemy w mące z przyprawami, smażymy na rozgrzanym
tłuszczu, rumieniąc z obu stron, przekładamy do rondla. Na pozostałym
ze smażenia tłuszczu lekko rumienimy posiekaną cebulę i pokrojone
w cząstki jabłka, przekładamy do rondla, dodajemy posiekane śliwki,
rodzynki, rozprowadzony w dwóch łyżkach wody tłuszcz ze smażenia,
dusimy razem pod przykryciem ok. 3 min. Następnie dodajemy rozdrobnione
orzechy i trzymamy w cieple jeszcze 2-3 minuty. Podajemy z ryżem
na sypko lub grubym makaronem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu