Reklama

Z naszej kuchni

Uroczysty obiad

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Nowy 2001 rok, który pozwala nam wkroczyć w nowe stulecie i tysiąclecie, a więc zgodnie ze staropolską tradycją, uczcijmy go uroczystym rodzinnym obiadem, bowiem nic tak nie zacieśnia rodzinnych więzi, jak wspólny pobyt przy pięknie zastawionym stole.

Zupa cytrynowa (przepis na 8 porcji)

1/2 kg cielęciny z kością, 1 duża porcja włoszczyzny, 1 cebula, przyprawy jak do rosołu, 2 cytryny, 1 szklanka śmietany kremówki, 3 surowe żółtka, sól, świeżo mielony biały pieprz, 1 łyżka mąki (może być ziemniaczana) do zagęszczenia zupy.
Mięso, włoszczyznę, cebulę i przyprawy zalewamy letnią wodą, gotujemy esencjonalny rosołek (powinny być 2 litry wywaru). Do śmietany dodajemy mąkę, ubijamy, aż masa będzie jednolita, łączymy z wywarem, dodajemy skórkę otartą z obu cytryn oraz wyciśnięty sok (uważajmy, by do zupy nie dostały się pestki - zgorzknieje!) i cały czas mieszając, zagotowujemy. Zupa powinna mieć piękny, lekko słomkowy kolor i wspaniały aromat. Żółtka dajemy do kubeczka, rozbijamy na jednolitą masę, dodajemy 2-3 łyżki zupy, dokładnie rozprowadzamy. Naczynie z zupą zestawiamy z ognia i cały czas lekko ubijając, łączymy ją z żółtkami.
Zupę podajemy w filiżankach, można podać z ugotowanym na sypko ryżem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Schab ze śliwkami (przepis na 8 porcji)

1 kg schabu bez kości, 1 szklanka suszonych śliwek, tłuszcz do obsmażania mięsa (olej i smalec, pół na pół) sól, pieprz, mąka do zagęszczania sosu, sok z cytryny, 1/2 szklanki naturalnego soku pomarańczowego - najlepszy świeżo wyciśnięty z owoców, 2 goździki, szczypta tymianku.
Wytarty ściereczką zwilżoną octem schab nacieramy przyprawami i roztartym w dłoniach tymiankiem, wbijamy goździki, oprószamy mąką i opiekamy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron. Usmażony, przekładamy do brytfanny, zalewamy tłuszczem, który został po smażeniu, podlewamy niewielką ilością wody (1/2 filiżanki), brytfannę szczelnie przykrywamy i pieczemy na niewielkim ogniu - pół godziny, polewając od czasu do czasu wytworzonym sosem.
Namoczone wcześniej śliwki pestkujemy i gdy mięso będzie prawie miękkie, dodajemy do sosu, pieczemy nadal, pamiętając o polewaniu mięsa wytworzonym sosem.
Upieczony, miękki schab wyjmujemy z brytfanny, przekładamy na wygrzany półmisek i trzymamy w ciepłym miejscu. Sos przecieramy przez perlonowe sitko, dodajemy sok z pomarańczy, przyprawiamy delikatnie do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny i zagęszczamy mąką rozprowadzoną w minimalnej ilości zimnej wody - zagotowujemy.
Przed podaniem schab kroimy w plastry, układamy na półmisku, lekko polewamy sosem - pozostały sos podajemy w sosjerce. Najsmaczniejszy z drożdżowymi kluskami na parze i sałatką owocową.

Sałatka owocowa do mięsa (przepis na 8 porcji)

1 puszka ananasów, 1 puszka brzoskwiń, 2 owoce kiwi, 1 słoik smażonych czerwonych borówek lub aronii.
Na szklanych talerzykach układamy plastry ananasa, na każdy plaster połówkę brzoskwini, miejscem po usuniętej pestce do góry, a we wgłębienie nakładamy borówki lub aronię. Boki przybieramy plasterkami kiwi i drobno posiekanymi pozostałymi owocami.

Podziel się:

Oceń:

2001-12-31 00:00

Wybrane dla Ciebie

Ks. prof. Józef Naumowicz: Boże Narodzenie i koniec świata, czyli jak Bóg przychodzi do nas

2025-12-24 23:00

Adobe Stock

Czym była pełnia czasu, w której urodził się Jezus? Czy powtórne przyjście Chrystusa, czyli paruzja, również odbędzie się w jakiejś „pełni”? Ojcowie Kościoła mówili aż o czterech przyjściach Boga - mówi w rozmowie z KAI ks. prof. Józef Naumowicz, patrolog, autor znanych książek o Bożym Narodzeniu.

Więcej ...

Leon XIV na Pasterce: Bóg nie daje nam czegokolwiek, ale samego siebie

2025-12-24 22:58

Vatican Media

Wszechmoc Boga rozbłyska w bezsilności noworodka – podkreślił Papież w homilii podczas Pasterki. Dodał, że dopóki noc błędu zaciemnia prawdę, iż Pan zechciał objawić się człowiekowi jako człowiek dopóty „nie ma miejsca dla innych, dla dzieci, dla ubogich, dla obcokrajowców” – informuje Vatican News.

Więcej ...

Abp Kupny: Dla Boga nie ma godniejszego miejsca niż nasze otwarte serce

2025-12-24 23:46
Abp Józef Kupny

ks. Łukasz Romańczuk

Abp Józef Kupny

Arcybiskup Józef Kupny przewodniczył Pasterce w kościele Ducha Świętego we Wrocławiu.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Czy w Wigilię obowiązuje post i kiedy należy iść do...

Polska

Czy w Wigilię obowiązuje post i kiedy należy iść do...

Kalendarz Adwentowy: Dom Boga i Świt Boga

Wiara

Kalendarz Adwentowy: Dom Boga i Świt Boga

Ks. prałat Henryk Jagodziński nuncjuszem apostolskim w...

Niedziela Kielecka

Ks. prałat Henryk Jagodziński nuncjuszem apostolskim w...

Nowenna do Dzieciątka Jezus

Wiara

Nowenna do Dzieciątka Jezus

Oświadczenie rzecznika prasowego archidiecezji...

Kościół

Oświadczenie rzecznika prasowego archidiecezji...

Nowenna do Świętej Rodziny

Wiara

Nowenna do Świętej Rodziny

Komunikat rzecznika kurii diecezji radomskiej ws. ks....

Wiadomości

Komunikat rzecznika kurii diecezji radomskiej ws. ks....

Kalendarz Adwentowy: Wdzięczność, która oddaje wszystko

Wiara

Kalendarz Adwentowy: Wdzięczność, która oddaje wszystko

Kalendarz Adwentowy: Znak Emmanuela w sercu Maryi

Wiara

Kalendarz Adwentowy: Znak Emmanuela w sercu Maryi