Przepis na 2 porcje
1 filet z wędzonej makreli, 1 duża kolba cykorii (lub dwie
małe), 1 pomarańcza, sok z cytryny.
Sos: 1 łyżka majonezu, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1
łyżka keczupu, sól i pieprz do smaku.
Makrelę obieramy bardzo dokładnie z ości, dzielimy na
cząstki, kropimy sokiem z cytryny. Cykorię, po odrzuceniu wierzchnich,
nieco podwiędłych liści i usunięciu "piętki", kroimy w makaronik
i rozkładamy na makreli. Pomarańczę, po obraniu ze skóry i usunięciu
białych błon i pestek, kroimy w kostkę, dodajemy do makreli - składniki
sałatki delikatnie łączymy i odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce.
Sos: śmietanę łączymy z majonezem i keczupem, gdy trzeba
- lekko przyprawiamy. Sos powinien być pikantny, o wyraźnym smaku.
Sałatkę dzielimy na dwie części, polewamy sosem i podajemy
z gorącym chlebem tostowym lub z ciemnym pieczywem, posmarowanym
masłem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu