Parówki w śmietanie - przepis na 4 porcje
4 duże parówki lub 40 dag kiełbasy parówkowej, 2 cebule, 25
dag pieczarek, 1 szklanka śmietany, 1 mała puszka zielonego groszku,
2 łyżki keczupu, sól, pieprz, szczypta przyprawy prowansalskiej lub
przyprawy typu Vegeta, oliwa lub olej.
Obrane z błonek parówki kroimy na niezbyt grube plasterki.
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy, często mieszając, posiekaną cebulę.
Gdy się zeszkli - dodajemy pieczarki i zasmażamy razem, aż grzyby
puszczą sok. Dodajemy odsączony groszek, keczup, przyprawy w takiej
ilości, by potrawa miała pikantny smak - przez chwilę (ok. 2 min)
zasmażamy razem. Dodajemy parówki, naczynie szczelnie przykrywamy
i trzymamy na najmniejszym ogniu ok. 10 min. Tuż przed podaniem zalewamy
potrawę lekko roztrzepaną śmietaną, wymieszaną z roztartą w dłoniach
przyprawą prowansalską, i trzymamy w cieple pod przykryciem.
Potrawę podajemy w naczyniu, w którym została przygotowana.
Można ją podać z ryżem ugotowanym na sypko, grubym makaronem, kluseczkami
kładzionymi lub ziemniakami.
Dodatkiem może być zielona sałata skropiona sokiem z
cytryny.
Gorące parówki - przepis na 4 porcje
Danie rodem z Teksasu, głównie dla osób, które nie muszą dbać
o figurę.
8 plastrów chudego bekonu, 4 cebule,
4 pomidory lub 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki keczupu,
sól i pieprz do smaku, 8 małych lub 4 duże parówki. Lubiane zioła,
np. majeranek, tymianek, przyprawa prowansalska.
Na dużej patelni podsmażamy plastry boczku. Gdy się zrumieni,
odlewamy nadmiar tłuszczu. Na podsmażony bekon kładziemy pokrojoną
w plastry cebulę i pomidory, wcześniej obrane ze skórki, lub koncentrat.
Całość posypujemy przyprawami, stawiamy na niewielkim ogniu i smażymy,
często mieszając, by potrawa nie przywarła do dna. Gdy cebula i pomidory
będą miękkie, na wierzch kładziemy obrane z osłonek parówki, patelnię
przykrywamy i trzymamy na niewielkim ogniu ok. 10 min - nie dłużej.
Podajemy ze smażonymi ziemniakami, ryżem ugotowanym na sypko lub
z grubym makaronem.
Krem z twarożku z owocami - przepis na 4 porcje
4 połówki brzoskwiń, serek homogenizowany, 2 łyżki cukru pudru,
sok z cytryny, 1 szklanka wychłodzonego mleka, 1 opakowanie śmietanki
typu śnieżka.
Brzoskwinie kroimy w cienkie paseczki, serek łączymy
z cukrem i sokiem z cytryny, śmietanę ubijamy na puch. Do pucharków
dajemy warstwami: krem, brzoskwinię, bitą śmietanę. Całość można
lekko oprószyć utartą czekoladą. Podajemy nie później, jak 10 min
po przygotowaniu.
Pomóż w rozwoju naszego portalu