Przepis na 1 porcję
1 płat tuńczyka, 1 mały por (biała część), 1 cebula, 1 duży
pomidor, 1 łyżka keczupu, 1 filiżanka konserwowego zielonego groszku (1/2 puszki), 1 mały ząbek czosnku, 1/3 szklanki rosołu (może być
z koncentratu), sól, pieprz, olej do smażenia.
Tuńczyka, po umyciu i obsuszeniu, nacieramy posiekanym
czosnkiem, solą, pieprzem i trzymamy w chłodnym miejscu. Na rozgrzanym
tłuszczu podsmażamy piórka cebuli i krążki pora, gdy się zeszklą,
dodajemy obrany ze skóry, pokrojony w cząstki pomidor, bulion i prużymy
przez 5 min. Do sosu kładziemy rybę, gdy trzeba, lekko podlewamy
rosołem lub wodą i dusimy ok. 15 min. Pod koniec dodajemy odsączony
groszek i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Podajemy na wygrzanym
talerzu, obficie posypany zieleniną, z ryżem na sypko, kładzionymi
kluseczkami lub ziemniakami pureMe.
Pomóż w rozwoju naszego portalu