Reklama

Z naszej kuchni

Potrawy na postne dni

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Nasi przodkowie skrupulatnie przestrzegali postu, szczególnie w okresie od Środy Popielcowej do Wielkanocy, co wcale nie świadczyło o tym, że źle się odżywiano. Wręcz przeciwnie! Staropolska kuchnia potrafiła z niezbyt ciekawych smakowo produktów wyczarować wspaniałe potrawy, które słynęły szeroko poza granicami Rzeczypospolitej.
Czas Wielkiego Postu sprzyja zastanowieniu się, czy nie dobrze by było na dłuższy czas ograniczać spożycie produktów mięsnych. Z pewnością wyjdzie nam to na zdrowie.

Filety rybne w sosie. Przepis na 4 porcje

1/2 kg filetów z dorsza lub 4 filety z innej morskiej ryby, 1/2 szklanki śmietany, 2 łyżki siekanego koperku (może być mrożony), 2 jajka ugotowane na twardo, 1 kostka rosołowa, 1 łyżeczka przyprawy curry, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, sól, pieprz, 2 ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren czarnego pieprzu, 1 łyżka mąki.
Do rondla wlewamy szklankę wody, dodajemy kostkę rosołową, pozostałe przyprawy i mąkę. Wszystkie składniki, cały czas mieszając, zagotowujemy. Gdy sos zgęstnieje, kładziemy do niego lekko rozmrożone filety (można je podzielić na mniejsze części), stawiamy na małym ogniu, szczelnie przykrywamy i gotujemy przez 10 min. Potrawa w czasie gotowania powinna tylko lekko "mrugać". Pod koniec gotowania dodajemy roztrzepaną śmietanę i, gdy trzeba, całość lekko przyprawiamy do smaku. Podajemy na wygrzanych talerzach. Już na talerzu każdą porcję posypujemy drobno posiekanymi jajkami i koperkiem. Ryba doskonale smakuje z ugotowanym na sypko ryżem lub ziemniakami pureMe i sezonową, delikatną w smaku surówką.

Makaron zapiekany z serem. Przepis na 4 porcje

1/2 kg średniej grubości makaronu (krajanka, kolanka, muszelki), 1 duża filiżanka utartego żółtego sera, 1 łyżka masła lub masła roślinnego, 1 jajko, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki śmietany, sól, pieprz, szczypta roztartego w dłoniach tymianku, sól i 2 łyżki oleju.
W wodzie z dodatkiem soli i oleju gotujemy makaron o 5 min krócej niż przewiduje przepis na opakowaniu, cedzimy, hartujemy w zimnej wodzie. Wychłodzony łączymy z serem i pozostałymi przyprawami. Naczynie do zapiekania smarujemy połową masła, nakładamy makaron i wyrównujemy powierzchnię; zalewamy mlekiem spienionym ze śmietaną i jajkiem, na wierzchu rozsmarowujemy pozostałe masło i wstawiamy do wygrzanego do temp. 200oC piekarnika na 20 min, z tym, że czas zapiekania może się nieco zmienić, zależy bowiem od wysokości zapiekanej warstwy. Podajemy, gdy wierzch się lekko zrumieni, a boki będą odstawać od formy, najlepiej w naczyniu, w którym potrawa się zapiekała, z dodatkiem sezonowej, delikatnej w smaku surówki lub z zieloną sałatą, polaną spienionym sosem jogurtowym. Kto lubi, może zapiekankę lekko skropić keczupem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Podziel się:

Oceń:

2001-12-31 00:00

Wybrane dla Ciebie

Leon XIV w Boże Narodzenie: pokój rodzi się z wysłuchanego płaczu

2025-12-25 10:44

PAP/EPA/FABIO FRUSTACI

Pokój istnieje i jest już wśród nas - przekonywał Leon XIV w homilii wygłoszonej podczas Mszy św., jaką w uroczystość Bożego Narodzenia odprawił w Bazylice św. Piotra w Watykanie. Wskazał, że pokój rodzi się z wysłuchanego płaczu, „wśród ruin, które wzywają do nowej solidarności”.

Więcej ...

Narodził się Zbawiciel, Mesjasz, Pan!

2025-12-24 13:09

adobe.stock.pl

Więcej ...

Od kuchni…święta u paulinów

2025-12-25 12:05

Jasna Góra

80 litrów czerwonego barszczu, ponad 600 uszek, prawie 300 pierogów i kilkadziesiąt litrów kompotu z suszu muszą przygotować jasnogórscy kucharze na paulińską wieczerzę wigilijną. Na Jasnej Górze przygotowania do świąt ... także tych od kuchni rozpoczynają się już na początku grudnia. Do wspólnego stołu zasiadło ponad stu paulinów. Nie zabraknie także śpiewania kolęd i przełamywania się opłatkiem.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Lublin: płonie poddasze kościoła przy ul. Kunickiego

Wiadomości

Lublin: płonie poddasze kościoła przy ul. Kunickiego

Ks. prałat Henryk Jagodziński nuncjuszem apostolskim w...

Niedziela Kielecka

Ks. prałat Henryk Jagodziński nuncjuszem apostolskim w...

Nowenna do Świętej Rodziny

Wiara

Nowenna do Świętej Rodziny

Pasterka - skąd wzięła się w tradycji Kościoła i...

Kościół

Pasterka - skąd wzięła się w tradycji Kościoła i...

Nowenna do Dzieciątka Jezus

Wiara

Nowenna do Dzieciątka Jezus

Oświadczenie rzecznika prasowego archidiecezji...

Kościół

Oświadczenie rzecznika prasowego archidiecezji...

Komunikat rzecznika kurii diecezji radomskiej ws. ks....

Wiadomości

Komunikat rzecznika kurii diecezji radomskiej ws. ks....

Kalendarz Adwentowy: Wdzięczność, która oddaje wszystko

Wiara

Kalendarz Adwentowy: Wdzięczność, która oddaje wszystko

Kalendarz Adwentowy: Znak Emmanuela w sercu Maryi

Wiara

Kalendarz Adwentowy: Znak Emmanuela w sercu Maryi