Przepis na 1 porcję
1 jajko, 1 mała bułka, 1/2 szklanki mleka, sól, 1 kopiasta
łyżka utartego na drobnej tarce żółtego sera, 1 łyżeczka masła lub
margaryny, 1 łyżka oliwy do zasmażenia bułki.
Pokrojoną w bardzo drobne kostki bułkę rumienimy na patelni
zwilżonej oliwą. Jajko lekko ubijamy z mlekiem, solą i, kto lubi,
odrobiną pieprzu. Gdy składniki się połączą, dodajemy ser i lekko
przechłodzone grzanki z bułki. Składniki łączymy i od razu wylewamy
na wygrzaną patelnię z rozpuszczonym, podrumienionym masłem. Zmniejszamy
ogień, przykrywamy i smażymy 7-10 min. Zrumieniony zsuwamy na wygrzany
talerz i od razu podajemy. Najsmaczniejszy - z sezonową, delikatną
surówką.
Pomóż w rozwoju naszego portalu