Przepis na 1 porcję
1 mała puszka zielonego groszku, 1 jajko, 1 łyżeczka masła (może być roślinne), 1 łyżeczka mąki, 1/2 szklanki mleka, sól, cukier,
pieprz, zielenina.
Groszek odsączamy na sicie. W głębokim rondelku na rozpuszczonym
maśle zasmażamy mąkę, uważając, by się nie zrumieniła, ale straciła
smak surowizny. Zasmażkę rozprowadzamy mlekiem, zagotowujemy. Gdy
sos jest zbyt gęsty, dodajemy niewielką ilość zalewy z groszku i
przyprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Do gorącego sosu dajemy
groszek, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. W gorącym sosie robimy
wnękę, wbijamy jajko, ustawiamy na najmniejszym ogniu, przykrywamy
i trzymamy ok. 7-9 min. Potrawa jest gotowa, gdy białko się zetnie,
a żółtko pozostaje płynne. Wykładamy ją na warstwę ugotowanego na
sypko ryżu i obficie posypujemy zieleniną.
Pomóż w rozwoju naszego portalu


