Przepis na 1 porcję
1 kotlet schabowy z kostką, 6 pieczarek, 2 łyżki śmietany
kremówki, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki oliwy do wysmarowania formy
do zapiekania, zielenina, cebula.
Naczynie do zapiekania smarujemy obficie oliwą, na spód
rozkładamy pokrojoną w cienkie piórka cebulę. Kotlet schabowy lekko
bijemy tłuczkiem, posypujemy przyprawami, układamy na cebuli. Pieczarki
kroimy w paseczki, rozkładamy na kotlecie i ponownie całość posypujemy
przyprawami w ilości według własnych upodobań. Kotlet i pieczarki
zalewamy kremówką, naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego
do temp. 220oC piekarnika na 25-30 min. Podajemy w naczyniu, w którym
potrawa się zapiekała, z ziemniakami pureMe lub z kładzionymi kluseczkami
i zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym.
Pomóż w rozwoju naszego portalu