Reklama

Z naszej kuchni

Na uroczysty niedzielny obiad

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Łatwe do przygotowania, niezbyt kosztowne, a przy tym wręcz luksusowe danie, którego wielkim amatorem był aktor Władysław Hańcza.

Befsztyk z kminkiem - przepis na 4 porcje

4 befsztyki z polędwicy wołowej (ze środkowej części), każdy o wadze 20 dag, 3 kopiaste łyżki kminku, 1 łyżka masła, 2 średniej wielkości cebule, 10 pieczarek, 1/2 szklanki rosołu (może być z koncentratu), 3 łyżki lekko kwaśnej śmietany, 2 łyżki utartego żółtego sera (najodpowiedniejszy ementaler), szczypta pieprzu, 1/2 szklanki oliwy lub oleju do smażenia.

Reklama

Kminek parzymy wrzątkiem, odstawiamy, aby ostygł. Befsztyki delikatnie, najlepiej trzonkiem noża, pobijamy, nadając im owalny lub okrągły kształt. Na deseczkę dajemy wychłodzone masło, dobrze odsączony kminek i razem siekamy. Gdy masło i kminek dobrze się połączą, smarujemy befsztyki z obu stron i lekko oprószamy pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce na kilka minut. Soli nie używamy!
Cebulę drobno siekamy, pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Na dużej patelni (dobrze jest smażyć wszystkie befsztyki razem) rozgrzewamy oliwę, na gorącą kładziemy befsztyki i smażymy, rumieniąc każdą stronę przez 3 min. Kto lubi befsztyki bardziej wysmażone, powinien smażyć każdą stronę o minutę dłużej. Wysmażone przekładamy na wygrzany półmisek, przykrywamy i wstawiamy do ciepłego piekarnika.
Na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy cebulę i pieczarki, od czasu do czasu mieszając. Gdy wydzielony przez pieczarki sok lekko odparuje, zwiększamy ogień, całość lekko rumienimy, podlewamy rosołem, dodajemy wymieszany ze śmietaną ser i zagotowujemy. Po 2 min ser się rozpuści i powstanie wspaniały sos. Gdy trzeba, sos lekko doprawiamy do smaku, natychmiast polewamy nim usmażone befsztyki i podajemy na stół. Smakują doskonale z ziemniakami pureMe i zieloną sałatą, a także z kładzionymi kluseczkami z półfrancuskiego ciasta i delikatną w smaku surówką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kruche rożki

Najsmaczniejsze z nadzieniem z agrestowych powideł lub z masą orzechową, bardzo smakują też z powidłami śliwkowymi lub wieloowocową marmoladą.

Przepis na 40 rożków

3 szklanki mąki tortowej, 1 kostka (25 dag) masła lub masła roślinnego, 5 dag drożdży, 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, 1 czubata łyżka cukru pudru.
Nadzienie: agrestowe powidła, masa orzechowa lub inne, cukier puder do posypania lub lukier cytrynowy.
Masło lekko ogrzewamy, by było miękkie. Do letniego mleka dodajemy rozkruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miseczki dajemy przesianą mąkę, pozostały cukier puder, rozmiękczony tłuszcz, jajka, wyrośnięte drożdże i całość wyrabiamy - ciasto powinno być niezbyt ścisłe, gładkie i lśniące. Gotowe zawijamy w lnianą ściereczkę i kładziemy na
10 min do zamrażarki. Po tym czasie rozwałkowujemy porcje ciasta na lekko podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy zgrabne, niezbyt duże kwadraty, nadziewamy powidłami, zlepiamy brzegi i układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce - w pewnej odległości od siebie - i stawiamy w ciepłym miejscu. Rosną bardzo szybko, przeważnie po 10 min nadają się do wstawienia do piekarnika. Rożki pieczemy w temp. 180 oC ok. 20 min. Zrumienione zsuwamy z blachy i jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem.

Masa orzechowa


Szklankę siekanych orzechów (mogą być włoskie i laskowe - pół na pół) dajemy do malaksera, dodajemy szklankę cukru, 4 surowe białka i 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej. Składniki ucieramy - na średnich obrotach, aż masa stanie się jednolita, o konsystencji kremu. Do masy nie należy dodawać żadnych esencji zapachowych.

Podziel się:

Oceń:

2001-12-31 00:00

Wybrane dla Ciebie

Nabożeństwa majowe: modlitwa, która przetrwała wieki

2025-05-07 14:52

Karol Porwich/Niedziela

Maj od wieków zajmuje wyjątkowe miejsce w duchowości katolickiej jako miesiąc szczególnie poświęcony Matce Bożej. Nabożeństwa majowe - tzw. „majówki” - wpisały się na stałe w religijny pejzaż Polski, odbywając się wieczorami w świątyniach, przy kapliczkach, grotach i przydrożnych figurach. Ich centralnym punktem pozostaje Litania Loretańska, której wezwania przez wieki pogłębiały maryjne przeżywanie wiary.

Więcej ...

Wydaje się nam, że końcem wszystkiego jest dla nas śmierć

Karol Porwich/Niedziela

Rozważanie do Ewangelii J 6,35-40

Więcej ...

Konklawe. Co się dzieje po wyborze papieża?

2025-05-07 21:08

PAP/EPA/VATICAN MEDIA HANDOUT

Konklawe wchodzi w końcową fazę, gdy elekt otrzyma co najmniej dwie trzecie głosów. W tym roku, przy 133 elektorach, będzie to poparcie co najmniej 89 purpuratów. Jeśli tak się stanie, osoba wskazana przez kardynałów usłyszy pytanie: "Czy przyjmujesz?".

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Zabójstwo na Uniwersytecie Warszawskim: nie żyje...

Wiadomości

Zabójstwo na Uniwersytecie Warszawskim: nie żyje...

Czarny dym nad Watykanem!

Kościół

Czarny dym nad Watykanem!

Nowenna do św. Andrzeja Boboli

Wiara

Nowenna do św. Andrzeja Boboli

Watykan: oczekiwanie na wynik pierwszego głosowania...

Kościół

Watykan: oczekiwanie na wynik pierwszego głosowania...

Nakazane święta kościelne w 2025 roku

Kościół

Nakazane święta kościelne w 2025 roku

Czy 3 maja obowiązuje nas udział we Mszy św.?

Kościół

Czy 3 maja obowiązuje nas udział we Mszy św.?

Kard. Gerhard Müller: Wydarzenia w Polsce wołają o...

Kościół

Kard. Gerhard Müller: Wydarzenia w Polsce wołają o...

Siedmiu braci z zakonu kapucynów zginęło w wypadku

Wiadomości

Siedmiu braci z zakonu kapucynów zginęło w wypadku

Profanacja i oburzenie! Michał Szpak naśladuje...

Wiadomości

Profanacja i oburzenie! Michał Szpak naśladuje...