Ziemniaczana baba - przepis na średniej wielkości tortownicę lub formę babową
4 szklanki gotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia), 2 jajka, 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1 kopiasta łyżka masła lub masła roślinnego, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1 duża cebula, resztki wędlin lub 20 dag chudej wędliny, 1 łyżka oleju do zasmażenia cebuli, tłuszcz do wysmarowania formy, kilka wiórków mrożonego masła.
Na oleju zasmażamy drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli,
dodajemy równie drobno posiekaną wędlinę, zasmażamy razem - odstawiamy
do przechłodzenia.
Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę lub rozbijamy
w malakserze, dodajemy żółtka, ciepłe mleko, przyprawy - masa powinna
być jednolita i niezbyt lekka; gdy trzeba, dodajemy łyżkę drobnej,
tartej bułki. Do masy dodajemy zasmażoną cebulę z wędliną, pianę
ubitą z białek, przyprawy, składniki delikatnie, ale dokładnie mieszamy
i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Powierzchnię baby
wyrównujemy, wierzch posypujemy wiórkami masła i wstawiamy do wygrzanego,
nastawionego na 220o C piekarnika. Pieczemy ok. 30 min - czas pieczenia
zależy od wysokości baby. Jest gotowa, gdy wierzch się ładnie zrumieni,
a boki odstają od formy. Podajemy z gorącym, pikantnym sosem i sezonową
surówką. Baba doskonale smakuje polana gęstą, kwaśną śmietaną lub
z dodatkiem pieczarek w sosie śmietanowym.
Makowa babka - znakomity przepis na wykorzystanie surowych białek.
Przepis na średniej wielkości formę babową
1 szklanka białek, 1 szklanka cukru pudru, 1 szklanka
mąki krupczatki, 1 szklanka suchego maku (może być mak biały), 1/2
kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego, 1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia, 1 duży cukier waniliowy, 1 szklanka bakalii:
rodzynki, figi, daktyle, smażona skórka pomarańczowa, siekane migdały,
tłuszcz i tarta bułka do formy.
Rada: W mikserze babę możemy przygotować w ciągu kilku
minut.
Białka z cukrem ubijamy na bardzo sztywną pianę, dodajemy
suchy mak, siejemy przez sitko mąkę z proszkiem, roztopiony, zimny
tłuszcz i składniki lekko mieszamy. Gdy się dokładnie połączą, dodajemy
bakalie i - kto lubi - esencję zapachową. Gotowe ciasto od razu wylewamy
na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką formę, wyrównujemy
powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp.
160oC przez 50-60 min - czas pieczenia zależy od wysokości babki.
Upieczoną i lekko przechłodzoną babę możemy polać roztopioną
czekoladą lub polewą czekoladowo-rumową.
Sposób przygotowania polewy: do rondelka wsypujemy 1/2
szklanki cukru, dodajemy 2 łyżki mleka, 2 łyżki kakao, 2 łyżki masła
lub masła roślinnego. Składniki zagotowujemy i trzymamy, cały czas
mieszając, na niewielkim ogniu przez minutę. Gorącą polewą smarujemy
równomiernie ciasto i odstawiamy do wychłodzenia.
Kto lubi, może do polewy czekoladowej dodać buteleczkę
esencji rumowej lub mały kieliszek ciemnego rumu. Babka jest soczysta,
aromatyczna i zachowa świeżość przez 2-3 dni.
Pomóż w rozwoju naszego portalu