Przepis na 2 porcje
1 mała marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, pęczek botwinki (
koniecznie świeżej), 2 szklanki rosołu (może być z koncentratu),
kilka łyżek (według własnego smaku) soku z kiszonych buraków, 1/3
szklanki śmietany, sól, pieprz, cukier do smaku, 1 kopiasta łyżka
siekanego koperku, 1 łyżeczka masła.
Na maśle zasmażamy rozdrobnione na tarce z dużymi otworami
warzywa. Gdy się zeszklą, dodajemy rosół i gotujemy na niewielkim
ogniu ok. 10-12 min. Dodajemy rozdrobnioną botwinkę i gotujemy razem
nie dłużej niż 5 min, w tym czasie składniki powinny być miękkie.
Gotową zupę przecieramy przez perlonowe sito lub rozbijamy
w mikserze, dajemy buraczany sok, roztrzepaną śmietanę i koperek.
Podajemy z młodymi ziemniakami, polanymi zrumienionym masłem, lub
z ziemniakami zasmażonymi z młodą cebulką.
Pomóż w rozwoju naszego portalu