Wczesne lato to pora, gdy pojawiają się dorodne jarzyny z gruntu, to wielkie dobrodziejstwo należy w pełni wykorzystać - najlepiej w postaci surówek czy sałatek. Takie danie to nie tylko uczta dla podniebienia, to także szczupła sylwetka, zdrowie i uroda.
Sałatka z ogródka - przepis na 2 porcje
10 rzodkiewek, 2 ugotowane na twardo jajka, 1 plasterek żółtego, pikantnego sera (ok. 10 dag), 2 młode kalarepki, 2 łyżki siekanego koperku, 1 łyżka siekanej rzeżuchy, 1/2 szklanki majonezu, 1/2 szklanki kefiru lub jogurtu, sól i pieprz do smaku, liście sałaty - zielenina i rzodkiewki do przybrania.
Rzodkiewki wraz z młodymi, wewnętrznymi listkami rozdrabniamy, podobnie - wraz z młodymi, wewnętrznymi listkami - rozdrabniamy kalarepki. Ser i jajka kroimy w drobną kostkę. Całość zasypujemy zieleniną, składniki delikatnie łączymy, zalewamy majonezem z lekko spienionym kefirem, doprawionym solą i pieprzem (przyprawy stosujemy w minimalnej ilości, by nie przytłumiły delikatnego smaku sałatki!). Porcje rozkładamy na liściach sałaty, przybieramy zieleniną i różyczkami z rzodkiewek.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Sałatka z ziołami - przepis na 4 porcje
4 ugotowane ziemniaki, 2 ugotowane na twardo jajka, 1 pęczek
młodej cebulki ze szczypiorkiem, 1 łyżka posiekanej rzeżuchy, 2 łyżki
posiekanych młodych liści pokrzywy.
Sos: 3 łyżki majonezu, 1/2 szklanki gęstej śmietany,
sól, pieprz, szczypta cukru do smaku.
Do przybrania: 1 dorodny pomidor i zielenina.
Składniki sałatki kroimy w drobną kostkę, zioła drobno
siekamy. Składniki sosu łączymy i doprawiamy delikatnie do smaku,
sosem zalewamy surówkę i odstawiamy w chłodne miejsce na 10-15 min
- nie dłużej! Przed podaniem rozkładamy porcje do pucharków, przybieramy
zieleniną i cząstkami pomidora.
Surówka z zielonej sałaty - przepis na 4 porcje
1 duża główka sałaty, 2 dorodne pomidory, 1 pęczek młodych
cebulek (bez szczypiorku), 2 średniej wielkości świeże ogórki, 1
łyżka siekanego koperku.
Sos: 1 szklanka jogurtu, 1/2 szklanki gęstej śmietany,
1 łyżka soku z cytryny lub winnego octu, sól, cukier, pieprz do smaku.
Wymyte, wysuszone liście sałaty dzielimy na mniejsze
części i wykładamy spód salaterki. Obrane ze skórki ogórki kroimy
w plasterki, cebulki w cienkie krążki, obrane ze skórki pomidory
w cząstki. Składniki surówki układamy na liściach sałaty, zalewamy
spienionym sosem i posypujemy obficie koperkiem. Podajemy nie później
niż 10 min po przygotowaniu.
Rada: kto lubi, może dodać do surówki kilka pokrojonych
oliwek lub drobno posiekany, duży ząbek czosnku.