Przepis na 2 porcje
1 mała, niezbyt ścisła główka włoskiej kapusty, 1 płaska
łyżeczka przyprawy typu Vegeta, 1/2 kg młodej wołowiny z rostbefu,
kilka młodych marchewek, 1 pietruszka, kawałek selera. Masło i tarta
bułka, sól i pieprz.
Mięso zalewamy gorącą wodą, dodajemy przyprawę i gotujemy
w odkrytym naczyniu - nie szumując, ok. 30 min. Po tym czasie dodajemy
włoszczyznę i podzieloną na dwie części włoską kapustę i gotujemy
nadal, aż składniki będą miękkie.
Ugotowane, miękkie mięso przekładamy na deseczkę, oddzielamy
od kości, odrzucamy tłuszcz, dzielimy na cienkie cztery plasterki.
Plasterki układamy, po dwa na jedną porcję, na wygrzanych talerzach.
Obok kładziemy włoską kapustę i marchewki, całość polewamy zrumienionym
masłem z bułeczką. Doskonałym dodatkiem będą ziemniaki pureMe lub
młode ziemniaki z wody, obficie posypane koperkiem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu