Reklama

Z naszej kuchni

Kapusta włoska

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pięknie się prezentuje. Ma kształtne główki i pofałdowane karbowane liście, bardziej luźne niż kapusta biała. Jest warzywem zdrowym i smacznym. Oprócz witaminy C zawiera spore ilości wapnia i fosforu. Kapustę włoską doceniają jarosze oraz zwolennicy smukłej figury. Najsmaczniejsza jest właśnie teraz.

Krokiety z włoskiej kapusty - przepis na 4 porcje

1 główka włoskiej kapusty (ok. 1 kg), 1 filiżanka utartego żółtego sera, 1 szklanka rosołu (może być z koncentratu), 2 cebule, 2 łyżki keczupu, 1 jajko, 2 łyżki tartej bułki, 1 łyżka mąki, 1 łyżka smalcu do zasmażenia, sól, pieprz, cukier, otręby lub tarta bułka do panierowania, olej do smażenia.
Obraną z grubych liści kapustę kroimy w drobną kostkę, zalewamy rosołem i dusimy pod przykryciem do miękkości. Posiekaną cebulę zasmażamy na smalcu; gdy się zeszkli, oprószamy mąką i zasmażamy, aż mąka straci smak surowizny. Zasmażkę dodajemy do kapusty, zagotowujemy i odstawiamy do przechłodzenia. Gdy jest zimna, dodajemy jajko, tartą bułkę, keczup, ser, przyprawy - składniki łączymy. Masa powinna być niezbyt ścisła, pikantna w smaku. Formujemy zgrabne krokiety, po dwa na porcję, panierujemy w otrębach lub tartej bułce i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Podajemy z chrupiącymi frytkami lub młodymi ziemniakami, obficie posypanymi koperkiem, i sałatką z pomidorów.

Gołąbki z włoskiej kapusty - przepis na 6 porcji

1 duża, lekko związana głowa włoskiej kapusty. Farsz: 2 piersi z kurczaka ugotowane lub pieczone, 1 cebula, 25 dag pieczarek, 1 duża łyżka tartej bułki, 2 łyżki siekanego koperku, sól i pieprz do smaku, tłuszcz do smażenia.
Sos: 1 szklanka śmietany, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej, 1 płaska łyżeczka przyprawy typu Vegeta, sól.
Obraną z wierzchnich liści kapustę dajemy do naczynia z wrzącą wodą, dodajemy soli i cukru, zagotowujemy, wyjmujemy na sito, pozostawiamy do odsączenia i wychłodzenia.
Farsz: Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę; gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i rozdrobnione nożem gotowane mięso kurczaka (mięsa nie należy przepuszczać przez maszynkę czy rozbijać w malakserze). Składniki razem zasmażamy, często mieszając, dodajemy tartą bułkę, koperek i przyprawy. Gdy farsz jest zbyt gęsty, dodajemy łyżkę rosołu; gdy zbyt rzadki - dosypujemy nieco tartej bułki. Przestudzone, duże liście włoskiej kapusty rozkładamy na desce, na nich - w równych ilościach rozkładamy farsz, zwijamy " w gołąbki", spinamy szpadkami lub obwiązujemy bawełnianą nitką. Pozostałymi liśćmi wykładamy spód wysmarowanej tłuszczem brytfanny, na nich układamy gołąbki. Całość lekko posypujemy przyprawami, podlewamy niewielką ilością wody, w której gotowała się kapusta, naczynie szczelnie przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu przez pół godziny. Gołąbki puszczą dużo sosu.
Śmietanę łączymy z mąką, dodajemy do powstałego sosu, zagotowujemy, i gdy trzeba, całość lekko doprawiamy do smaku. Sos powinien być gęsty, aromatyczny, o pięknym, jasnym kolorze.
Uwaga: Do sosu można dodać nieco koncentratu pomidorowego, ale wówczas niebywale wykwintny smak potrawy ulegnie zmianie.
Podajemy do młodych ziemniaków, posypanych obficie koperkiem, lub do ryżu ugotowanego na sypko.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Podziel się:

Oceń:

2001-12-31 00:00

Wybrane dla Ciebie

Franciszka Strzałkowska. Mama, która przebaczyła

Franciszka Strzałkowska – mama o. Zbigniewa Strzałkowskiego, błogosławionego z Pariacoto

Krzysztof Tadej

Franciszka Strzałkowska – mama o. Zbigniewa Strzałkowskiego, błogosławionego z Pariacoto

Siedzieliśmy przy stole. W rękach pani Franciszka trzymała różaniec. Zobaczyłem w jej oczach ból. Za chwilę miała mówić o synu, który został zamordowany. To, co później usłyszałem, świadczy o jej świętości.

Więcej ...

Czy moim życiem i postępowaniem pragnę sprawiać Bogu radość?

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii Mk 10, 13-16.

Więcej ...

Przygotowania do wakacyjnego Spotkania Młodych Archidiecezji Lubelskiej

2024-05-26 06:58

Archiwum SMAL

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Mecenas Wąsowski: ks. Olszewski prosił, abym Wam to...

Kościół

Mecenas Wąsowski: ks. Olszewski prosił, abym Wam to...

Ida Nowakowska: Chcę być jak moja Mama!

Wiara

Ida Nowakowska: Chcę być jak moja Mama!

Dziś uroczystość Najświętszej Trójcy

Kościół

Dziś uroczystość Najświętszej Trójcy

Panie, spraw, bym był wiernym uczniem Twoim i innych...

Wiara

Panie, spraw, bym był wiernym uczniem Twoim i innych...

Franciszek wyjaśnia: zezwoliłem na błogosławieństwo...

Kościół

Franciszek wyjaśnia: zezwoliłem na błogosławieństwo...

Zgorszenie w Warszawie. Tęczowe

Kościół

Zgorszenie w Warszawie. Tęczowe "nabożeństwo" z...

Niesamowita święta Rita

Kościół

Niesamowita święta Rita

Święto Chrystusa Najwyższego i Wiecznego Kapłana

Polska

Święto Chrystusa Najwyższego i Wiecznego Kapłana

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania

Wiara

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania