Przepis na 2 porcje
1/2 średniej wielkości selera, 1 duże jabłko, 1 ugotowane na
twardo jajko, 1/2 szklanki kefiru, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka
siekanej zieleniny, sok z cytryny, sól, cukier, świeżo mielony biały
pieprz, 1 mała filiżanka usiekanych orzechów.
Obrany, wymyty i obsuszony seler ucieramy na tarce do
jarzyn z małymi otworami, kropimy obficie sokiem z cytryny, dokładnie
mieszamy (by nie ściemniał). Dodajemy jabłko - może być ze skórką
- utarte na tarce do jarzyn z dużymi otworami, posiekane jajko, przyprawy,
zieleninę i zalewamy spienionym kefirem ze śmietaną. Składniki sałatki
delikatnie łączymy. Podajemy nie później jak 15 min po przygotowaniu,
posypaną obficie siekanymi orzechami, z dodatkiem odsmażanych na
słoninie ziemniaków lub z porcją chrupiących frytek.
Pomóż w rozwoju naszego portalu



