Reklama

Z naszej kuchni

Gruszki i śliwki - słodkie dary jesieni

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Gruszki były przysmakiem króla Władysława Jagiełły, a śliwki - podobno tylko cztery - podawano królowi Poniatowskiemu na zakończenie obiadów czwartkowych. O tej porze i gruszki, i śliwki są najsmaczniejsze, więc delektujmy się ich niepowtarzalnym smakiem.

Zapiekane gruszki - przepis na 6 porcji

6 dużych, niezbyt miękkich gruszek, skórka otarta z całej cytryny, 1 słoiczek domowych konfitur, 1 duża filiżanka białek, 1 filiżanka cukru pudru.

Obrane, przepołowione, wydrążone gruszki układamy w naczyniu do zapiekania. W miejsce po usuniętych gniazdach nasiennych sypiemy skórkę otartą z cytryny i nakładamy konfitury, podlewamy filiżanką wody i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180o C) na 20 min. Po tym czasie wysuwamy naczynie z piekarnika, przykrywamy gruszki pianą ubitą z białek i cukru i ponownie wstawiamy do piekarnika - tym razem zmniejszając temperaturę do 150o C - tylko na 10-20 min, aby pianka lekko się zrumieniła i podsuszyła. Podajemy gorące - po dwie połówki na porcję z dodatkiem małych biszkoptów lub domowego biszkoptowego ciasta.
Rada: W podobny sposób możemy przygotować deser z jabłek - najbardziej nadają się antonówki lub szare renety.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Gruszki aO la Richelieu - przepis na dużą tortownicę

1 i 1/2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu, filiżanka sparzonych, obranych z łupin i posiekanych (niezbyt drobno) migdałów, 12 dojrzałych gruszek, 4 brzoskwinie, 3 żółtka, 1/2 szklanki cukru pudru, piana z 3 białek, 3 łyżki grubego cukru kryształu - do posypania, masło i roztarte biszkopty do tortownicy.
Ryż mieszamy delikatnie z migdałami. Tortownicę smarujemy obficie masłem i posypujemy roztartymi przez sitko biszkoptami. Na spód tortownicy dajemy połowę ryżu, na nim układamy obrane ze skórki, przepołowione i pozbawione gniazd nasiennych gruszki, polewamy je przecierem z brzoskwiń i całość przykrywamy pozostałym ryżem. Z żółtek i cukru pudru ucieramy kogel-mogel, dodajemy do niego ubitą na sztywno pianę z białek. Całość wylewamy na ryż, wierzch posypujemy grubymi kryształkami cukru i od razu wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika na 20-30 min. Czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy. Deser jest gotowy, gdy wierzch się lekko zrumieni, a boki odstają od formy. Podajemy na gorąco lub na zimno. Wspaniałość.

Śliwki po królewsku - przepis na 4 porcje

32 duże, dojrzałe śliwki, 1 filiżanka ponczu (herbata, cukier, sok z cytryny, kieliszek rumu), 2 suszone figi, kilka daktyli, 2 łyżki rodzynków sułtanek, 1 szklanka śmietany kremówki i 1 gotowa śmietanka tortowa.
Umyte, wytarte do sucha śliwki kroimy na połowę, usuwamy pestki, układamy w salaterce i zalewamy ponczem. Przykryte, wstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Bakalie siekamy i łączymy z rodzynkami. Nasączone ponczem śliwki kroimy w paseczki, rozkładamy do szklanych pucharków, posypujemy bakaliami, zalewamy ponczem, w którym się moczyły i ponownie wstawiamy do chłodnego miejsca. Tuż przed podaniem przybieramy bitą śmietaną.

Podziel się:

Oceń:

2001-12-31 00:00

Wybrane dla Ciebie

Prezydent Duda: spotkam się z premierem Tuskiem ws. Nuclear Sharing

2024-04-22 20:19

PAP/Radek Pietruszka

Spotkam się z premierem Donaldem Tuskiem ws. możliwości dołączenia przez Polskę do programu Nuclear Sharing - zapowiedział w poniedziałek prezydent Andrzej Duda.

Więcej ...

Święty, który nie szczędził siebie

2024-04-22 16:00
O. Robert Krawiec, kapucyn, krajowy asystent Grup Modlitwy Ojca Pio z relikwią - rękawicą o. Pio.

Marzena Cyfert

O. Robert Krawiec, kapucyn, krajowy asystent Grup Modlitwy Ojca Pio z relikwią - rękawicą o. Pio.

W parafii św. Ojca Pio we Wrocławiu-Partynicach nauki głosił o. Robert Krawiec, krajowy asystent Grup Modlitwy Ojca Pio. Kapłan udzielał indywidualnego błogosławieństwa niezwykłą relikwią – rękawicą św. Ojca Pio. Nosząc ją w San Giovanni Rotondo, o. Pio błogosławił i rozgrzeszał proszących go o pomoc.

Więcej ...

Bp Bronakowski o zakazie sprzedaży alkoholu na stacjach paliw: to ochrona młodego pokolenia Polaków

2024-04-23 13:30
Alkoholik włącza mechanizmy obronne, nie dostrzegając problemu

Karol Porwich/Niedziela

Alkoholik włącza mechanizmy obronne, nie dostrzegając problemu

- Niwelowanie zagrożeń związanych z promocją i dostępnością alkoholu to przede wszystkim ochrona młodego pokolenia Polaków - zaznaczył bp Tadeusz Bronakowski w komentarzu dla Katolickiej Agencji Informacyjnej. Przewodniczący Zespołu KEP ds. Apostolstwa Trzeźwości i Osób Uzależnionych wyraził tę opinię w odpowiedzi na propozycję wprowadzenia w Polsce zakazu sprzedaży alkoholu na stacjach paliw. Obecnie Ministerstwo Zdrowia pracuje nad rozwiązaniami, które mają doprowadzić do zmniejszenia dostępności alkoholu.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Dziś w Ewangelii przedziwny wybór Boga i tajemnica

Wiara

Dziś w Ewangelii przedziwny wybór Boga i tajemnica

Maryjo ratuj! Ogólnopolskie spotkanie Wojowników Maryi w...

Kościół

Maryjo ratuj! Ogólnopolskie spotkanie Wojowników Maryi w...

Nasz pierwszy święty

Wiara

Nasz pierwszy święty

Była aktorką porno - teraz robi różańce!

Kościół

Była aktorką porno - teraz robi różańce!

Krewna św. Maksymiliana Kolbego: w moim życiu dzieją...

Wiara

Krewna św. Maksymiliana Kolbego: w moim życiu dzieją...

Ilu jest katolików w Polsce? – analiza danych ze spisu...

Wiara

Ilu jest katolików w Polsce? – analiza danych ze spisu...

Kustosz sanktuarium św. Andrzeja Boboli: ten męczennik...

Wiara

Kustosz sanktuarium św. Andrzeja Boboli: ten męczennik...

Popatrzcie, jaką miłością obdarzył nas Ojciec

Kościół

Popatrzcie, jaką miłością obdarzył nas Ojciec

Oświadczenie ws. beatyfikacji Heleny Kmieć

Kościół

Oświadczenie ws. beatyfikacji Heleny Kmieć