Ryż z cielęciną - przepis na 4 porcje
400-450 g cielęciny bez kości, 4 średniej wielkości marchewki, korzeń pietruszki, 1 płaska łyżeczka przyprawy typu Vegeta, 1 duża cebula, 1 szklanka suchego ryżu, 1 łyżka masła, 1 płaska łyżeczka mielonej papryki lub przprawy curry, sól, zielenina, liście sałaty.
Cielęcinę parzymy wrzątkiem na sicie, przekładamy do
naczynia z ciepłą wodą, z dodatkiem przyprawy typu Vegeta, dodajemy
marchewki i gotujemy do miękkości. Wywar z cielęciny, który wyparuje
podczas gotowania, uzupełniamy, by ilość płynu wyniosła 2,5 szklanki.
Na maśle podsmażamy najdrobniej posiekaną cebulę; gdy
się zeszkli (nie dopuszczamy, by się zrumieniła), dodajemy ryż i
- cały czas mieszając - zasmażamy. Gdy ryż wchłonie cały tłuszcz,
dodajemy paprykę lub przyprawę curry (według własnych upodobań),
wlewamy wywar z cielęciny i gotujemy na małym ogniu, aż będzie miękki
i sypki. Do ugotowanego ryżu dodajemy drobno pokrojoną cielęcinę,
składniki mieszamy. Podajemy na wygrzanych talerzach; obok, na liściach
sałaty układamy ugotowane marchewki - całość posypujemy obficie zieleniną.
Kto lubi, może dodać do potrawy jeszcze jedną, delikatną w smaku
surówkę.
Rada: Potrawę możemy dodatkowo doprawić solą i pieprzem,
według upodobań smakowych.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Drożdżowy placek z owocami jesieni - przepis na dużą tortownicę lub średniej wielkości formę
2 szklanki i 2 kopiaste łyżki mąki tortowej, 3 żółtka, 1 niepełna
szklanka mleka, 4 dag drożdży, 3 czubate łyżki cukru pudru, 1 duży
cukier waniliowy, 1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego,
szczypta soli.
Tłuszcz topimy, odstawiamy do przechłodzenia. W ciepłym
mleku rozprowadzamy rozdrobnione drożdże, 1 łyżeczkę mąki, 1 łyżeczkę
cukru - odstawiamy w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy
cukier i cukier waniliowy, żółtka, sól - składniki łączymy. Dodajemy,
siejąc przez sitko, mąkę, wyrabiamy ciasto (5 min), dodajemy stopiony,
letni tłuszcz i jeszcze przez chwilę wyrabiamy, aż będzie jednolite,
sprężyste i lśniące; przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia.
Na wysmarowaną tłuszczem blachę dajemy ciasto, wyrównujemy
powierzchnię, nakładamy przygotowane owoce (połówki śliwek, cząstki
jabłek lub gruszek), posypujemy kruszonką i ponownie odstawiamy do
wyrośnięcia. Pieczemy w wygrzanym, ale niezbyt gorącym piekarniku
w temp. 160o C ok. 50 min. Czas pieczenia zależy od wysokości warstwy
ciasta - wyjmujemy, gdy wierzch jest lekko zrumieniony, a boki odstają
od formy. Najsmaczniejsze jest lekko wychłodzone, zaraz po upieczeniu.
Kruszonka
1/2 kostki (12,5 dag) masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 duży
cukier waniliowy, 1 szklanka mąki krupczatki.
Masło siekamy z mąką, cukrem i cukrem waniliowym. Gdy
składniki się rozdrobnią, zagniatamy palcami kruszonkę i odstawiamy
w ciepłe miejsce.