Przepis na 2 porcje
2 bułki - najlepiej kajzerki, 1 duży, jędrny pomidor, 2 łyżki
mleka, 1 kopiasta łyżka masła lub masła roślinnego, 1/2 cebuli, sól,
pieprz, szczypta tymianku, zielenina do posypania, 2 jajka, tłuszcz
do wysmarowania formy do zapiekania.
Bułki skrawamy na 1/3 wysokości, usuwamy miąższ. Wierzch
i miąższ bułki zalewamy mlekiem, odstawiamy, a wydrążone bułki smarujemy
dość obficie masłem, wewnątrz i z zewnątrz, i wstawiamy na chwilę
do lodówki, by masło stężało.
Na niewielkiej ilości masła podsmażamy posiekaną cebulę.
Gdy się zeszkli - dodajemy obrany ze skórki i pozbawiony pestek pomidor,
zasmażamy, dodajemy namoczoną bułkę wraz z mlekiem, w którym się
moczyła, i całość zasmażamy na niewielkim ogniu, często mieszając
- do chwili aż powstanie jednolita, gęsta masa. Przyprawiamy do smaku,
by masa była lekko pikantna. Masą nadziewamy wychłodzone bułeczki
w taki sposób, by powstało lekkie wgłębienie, wbijamy jajko, posypujemy
solą i pieprzem i od razu wstawiamy do wygrzanego piekarnika nastawionego
na temp. 200oC - na ok. 10 min. Danie jest gotowe, gdy białko dobrze
się zetnie, a skórka bułki lekko zrumieni. Podajemy na liściu sałaty.
Pomóż w rozwoju naszego portalu