Przepis na 2 porcje
2 bułki - najlepiej kajzerki, 1 duży, jędrny pomidor, 2 łyżki 
mleka, 1 kopiasta łyżka masła lub masła roślinnego, 1/2 cebuli, sól, 
pieprz, szczypta tymianku, zielenina do posypania, 2 jajka, tłuszcz 
do wysmarowania formy do zapiekania.
  Bułki skrawamy na 1/3 wysokości, usuwamy miąższ. Wierzch 
i miąższ bułki zalewamy mlekiem, odstawiamy, a wydrążone bułki smarujemy 
dość obficie masłem, wewnątrz i z zewnątrz, i wstawiamy na chwilę 
do lodówki, by masło stężało.
  Na niewielkiej ilości masła podsmażamy posiekaną cebulę. 
Gdy się zeszkli - dodajemy obrany ze skórki i pozbawiony pestek pomidor, 
zasmażamy, dodajemy namoczoną bułkę wraz z mlekiem, w którym się 
moczyła, i całość zasmażamy na niewielkim ogniu, często mieszając 
- do chwili aż powstanie jednolita, gęsta masa. Przyprawiamy do smaku, 
by masa była lekko pikantna. Masą nadziewamy wychłodzone bułeczki 
w taki sposób, by powstało lekkie wgłębienie, wbijamy jajko, posypujemy 
solą i pieprzem i od razu wstawiamy do wygrzanego piekarnika nastawionego 
na temp. 200oC - na ok. 10 min. Danie jest gotowe, gdy białko dobrze 
się zetnie, a skórka bułki lekko zrumieni. Podajemy na liściu sałaty.
Pomóż w rozwoju naszego portalu



