W domach, w których pieczołowicie przechowywano staropolskie tradycje, na Gody (święta Bożego Narodzenia) pieczono i podawano do herbaty makowe ciasteczka. Mak symbolizował zdrowie i dobrobyt, więc starano się, by ciasteczka gościły w każdym domu.
Przepis na ok. 30 niewielkich ciasteczek
2 szklanki mąki krupczatki, 1 kostka (25 dag) świeżego masła,
2 żółtka, 1 szklanka cukru pudru, 1/2 łyżeczki esencji waniliowej,
1/2 szklanki cukru kryształu wymieszanego z połową szklanki suchego
maku.
Masło siekamy z cukrem i żółtkami. Gdy składniki się
połączą, dodajemy mąkę i aromat i szybko zarabiamy niezbyt ścisłe
ciasto. Uformowane w zgrabny prostokąt - owijamy w folię i kładziemy
na pół dnia do lodówki.
Przed przystąpieniem do pieczenia nagrzewamy piekarnik
do temp. 200oC, a blaszki do pieczenia wykładamy pergaminem.
Wychłodzone ciasto układamy na stolnicy, bardzo ostrym
i cienkim nożem kroimy w plastry - nie grubsze niż 0,5 cm - jedną
stronę panierujemy w maku z cukrem i układamy, raczej luźno, na blaszce.
Pieczemy, aż się pięknie zrumienią (12-15 min); gorące zsuwamy z
blaszki i pozostawiamy do wychłodzenia.
Rada: Ciasto można rozwałkować i wykrawać z niego
świąteczne ciasteczka, np. gwiazdki, półksiężyce czy bałwanki.
Pomóż w rozwoju naszego portalu