Smaczna, lekko strawna, o wysokiej wartości odżywczej. Zawiera spore ilości białka, bogaty zestaw witamin - głównie C oraz składniki mineralne. Mrożoną przygotowuje się szybko i łatwo - polubmy więc brukselkę!
Zupa krem z brukselki - przepis na 6 porcji
1/2 kg mrożonej brukselki, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1 łyżka siekanego koperku (może być mrożony), 5 szklanek rosołu (może być z koncentratu), 1 szklanka śmietany kremówki, 1/3 szklanki mleka, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka przyprawy jarzynowej, 1 surowe żółtko, sól, szczypta cukru.
Na maśle lekko rumienimy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy koperek i brukselkę - całość zalewamy szklanką rosołu i gotujemy. Gdy brukselka jest miękka, składniki miksujemy lub przecieramy przez perlonowe sito. Dodajemy pozostały rosół, zagotowujemy, zagęszczamy mąką wymieszaną z zimnym mlekiem, ponownie zagotowujemy i doprawiamy, uważając, by przyprawy nie przytłumiły delikatnego smaku zupy. Po zdjęciu z ognia łączymy ze śmietaną lekko ubitą z surowym żółtkiem. Gorący krem podajemy w kokilkach, przybrany piórkiem świeżego koperku. Kto lubi, może do kremu dodać kilka sztuk ptysiowego groszku.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Sałatka z brukselki z bakaliami - przepis na 6 porcji
1/2 kg mrożonej brukselki, 1 duża cebula, 1/2 małej puszki
zielonego groszku, 1 filiżanka rodzynków, 1 filiżanka siekanych orzechów,
sól, pieprz, zielenina.
Sos: 1/2 szklanki majonezu, 1/2 szklanki śmietany,
1 łyżka keczupu, sól, cukier, świeżo mielony biały pieprz, sok z
cytryny, szczypta przyprawy prowansalskiej lub tymianku.
Brukselkę wrzucamy na lekko osolony i ocukrzony wrzątek
i gotujemy przez 3 min. Pozostawiamy do wychłodzenia w naczyniu,
w którym się gotowała. Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Cebulę drobno
siekamy, parzymy wrzątkiem na sicie, hartujemy zimną wodą i odsączamy.
Podobnie odsączamy rodzynki.
W salaterce łączymy składniki sosu, doprawiamy do smaku
- sos powinien być lekko pikantny, o wyraźnym smaku. Do sosu dodajemy
zimną brukselkę (duże główki można podzielić), cebulę i bakalie.
Składniki łączymy, wierzch posypujemy obficie zieleniną. Podajemy
nie później jak 15 min po przygotowaniu.
Potrawka z brukselki - przepis na 4 porcje
1/2 kg mrożonej brukselki, 2 łyżki masła lub masła roślinnego,
1 łyżka mąki, 1 ząbek czosnku, 30 dag małych, zamkniętych pieczarek (
pieczarki powinny być tej wielkości, co brukselka), sól, pieprz,
1 łyżeczka przyprawy jarzynowej.
Do wrzącej, lekko osolonej i ocukrzonej wody wrzucamy
brukselkę, dodajemy przyprawę i trzymamy na niewielkim ogniu ok.
10 min - jarzyna nie powinna się przegotować. Cedzimy przez sito,
pozostawiając wywar, w którym się gotowała.
Z łyżki masła i mąki robimy zasmażkę, uważając, by mąka
się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny, rozprowadzamy wywarem
z brukselki (w potrzebnej ilości), zagotowujemy. Gdy trzeba - sos
lekko doprawiamy, dodajemy odsączoną brukselkę i trzymamy w cieple.
Na pozostałym maśle podsmażamy całe pieczarki, gdy puszczą
sok i lekko się podrumienią, dodajemy je do brukselki. Całość delikatnie
mieszamy i - gdy trzeba - jeszcze lekko doprawiamy. Potrawkę trzymamy
na niewielkim ogniu - nie gotując - 3-5 min.
Podajemy jako danie jarskie z ziemniakami pureMe lub
z ryżem ugotowanym na sypko czy z krokietami z ziemniaków lub z kaszy.
Potrawka dobrze smakuje jako dodatek do gotowanego drobiu.