Reklama

Z naszej kuchni

Karnawał żegnamy pączkami

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pierwsze pączki zaczęto wypiekać w stolicy Austrii, skąd bardzo szybko przywędrowały do naszego kraju i stały się - głównie w okresie karnawału - ulubionym podwieczorkowym poczęstunkiem. Przygotowanie pączków jest nieco pracochłonne, ale najsmaczniejsze są usmażone w domu. Namawiam więc do powrotu do tradycji, niech w każdej kuchni pachnie wanilią, konfiturami z róży lub domowymi powidłami.

Pączki z zaścianka - przepis na 22-25 pączków

3 szklanki mąki tortowej, 3 żółtka, 3 łyżki cukru pudru, 1/3 kostki (8 dag) masła lub masła roślinnego, 1 i 1/3 szklanki mleka, 3 łyżki słodkiej śmietanki, 4 dag drożdży, szczypta soli, skórka otarta z całej cytryny, 1 kg i kopiasta łyżka smalcu, domowe, dobrze wysmażone powidła, cukier puder z cukrem waniliowym - do posypania.

W ciepłym mleku rozprowadzamy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżki mąki, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi objętość, dodajemy cukier, żółtka, lekko podgrzaną śmietankę, sól i otartą skórkę z cytryny. Składniki lekko mieszamy, sypiemy przez sito lekko podgrzaną mąkę i wyrabiamy ciasto. Gdy stanie się gładkie i jednolite, wlewamy letni, roztopiony tłuszcz i wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie lśniące, gładkie i sprężyste. Ciasto powinno być luźne. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia. Porcje ciasta nabieramy łyżką, kładziemy na oprószonej mąką dłoni, formujemy placuszek, nadziewamy powidłami, zlepiamy i układamy zlepioną stroną na stolnicy. Gdy wyrosną, wrzucamy na odpowiednio rozgrzany tłuszcz (powinny luźno pływać) i smażymy, rumieniąc z obu stron. Wyjmujemy łyżką cedzakową na tacę wyłożoną grubą warstwą ligniny - do odsączenia. Następnie układamy na paterze i obficie posypujemy cukrem pudrem z wanilią.

Pączki parzone - Przepis na 22-25 pączków

Pączki przygotowane z parzonego ciasta zachowują świeżość przez kilka dni.
3 szklanki mąki tortowej, 4 dag drożdży, 8 żółtek, 2 jajka, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego, 2 szklanki mleka, 1 kieliszek aromatycznego rumu, otarta skórka z całej cytryny, szczypta soli, mąka do posypania stolnicy, 1 kg i kopiasta łyżka smalcu, konfitury z róży lub z wiśni, cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym.
Z pokruszonych drożdży, 1/3 szklanki ciepłego mleka, łyżeczki cukru i łyżki mąki przygotowujemy zaczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałe mleko zagotowujemy, wrzącym - zaparzamy szklankę mąki, rozcieramy dokładnie, żeby nie było grudek, masę odstawiamy do wychłodzenia.
Do letniej, zaparzonej mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, składniki dokładnie mieszamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka oraz jajka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy do wyrośniętego zaczynu, dokładamy sól, skórkę z cytryny i rum. Składniki łączymy, dodajemy wygrzaną mąkę (siejemy przez sito) i wyrabiamy ciasto. Gdy jest już gładkie, z pęcherzykami powietrza w środku, dodajemy roztopiony, letni tłuszcz. Wyrabiamy jeszcze przez kilka minut i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, wyjmujemy łyżką porcje ciasta, nadziewamy lekko podgrzanymi konfiturami, zlepiamy pączek i odkładamy zlepionym miejscem do dołu na wysypaną mąką stolnicę. Wyrośnięte - smażymy na bardzo dobrze rozgrzanym smalcu, rumieniąc z obu stron. Wyjmujemy cedzakową łyżką na tacę wyłożoną grubą warstwą ligniny, a gdy odsączy się nadmiar tłuszczu, każdy pączek posypujemy obficie cukrem pudrem i układamy na paterze.
Rada: Jeżeli w czasie smażenia pączki zbyt mocno się rumienią, należy wrzucić do tłuszczu 2-3 plastry surowego ziemniaka lub - od czasu do czasu - wlać do tłuszczu dwie łyżki zimnej wody.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Podziel się:

Oceń:

2002-12-31 00:00

Wybrane dla Ciebie

Nawrócenie albo śmierć

2024-05-19 20:41
Katecheza bpa Macieja Małygi rozpoczęła otwarcie synodu w naszej diecezji.

Tomasz Lewandowski

Katecheza bpa Macieja Małygi rozpoczęła otwarcie synodu w naszej diecezji.

– To jest święto Ludu Bożego, nasz Wieczernik – mówił podczas ostatniej katechezy przed rozpoczęciem II Synodu Archidiecezji Wrocławskiej bp Maciej Małyga.

Więcej ...

Święta na trudne czasy

Rozważanie i uczesniczenie w eucharystycznych tajemnicach wyzwala łaski, rodzące w duszy świętość – mówiła m. Czacka

Archiwum FSK

Rozważanie i uczesniczenie w eucharystycznych tajemnicach wyzwala łaski, rodzące w duszy świętość – mówiła m. Czacka

O cudownym uzdrowieniu za wstawiennictwem m. Elżbiety Róży Czackiej, jej duchowości oraz podejściu do krzyża i cierpienia z s. Radosławą Podgórską, franciszkanką służebnicą Krzyża, rozmawia Łukasz Krzysztofka.

Więcej ...

Nawrócenie albo śmierć

2024-05-19 20:41
Katecheza bpa Macieja Małygi rozpoczęła otwarcie synodu w naszej diecezji.

Tomasz Lewandowski

Katecheza bpa Macieja Małygi rozpoczęła otwarcie synodu w naszej diecezji.

– To jest święto Ludu Bożego, nasz Wieczernik – mówił podczas ostatniej katechezy przed rozpoczęciem II Synodu Archidiecezji Wrocławskiej bp Maciej Małyga.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Uroczystość Zesłania Ducha Świętego

Kościół

Uroczystość Zesłania Ducha Świętego

Proszę Cię, Panie, o łaskę bycia zawsze świadomym ceny...

Wiara

Proszę Cię, Panie, o łaskę bycia zawsze świadomym ceny...

Moc Ducha w Kościele

Wiara

Moc Ducha w Kościele

Bp Andrzej Przybylski: jeśli chcemy mieć pełnię życia,...

Wiara

Bp Andrzej Przybylski: jeśli chcemy mieć pełnię życia,...

Nowenna do Ducha Świętego

Wiara

Nowenna do Ducha Świętego

10 mało znanych faktów o objawieniach w Fatimie

Wiara

10 mało znanych faktów o objawieniach w Fatimie

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania

Wiara

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania

Hiobowe wieści dla katechetów

Wiadomości

Hiobowe wieści dla katechetów

Litania nie tylko na maj

Wiara

Litania nie tylko na maj