Reklama

Z naszej kuchni

Karnawał żegnamy pączkami

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pierwsze pączki zaczęto wypiekać w stolicy Austrii, skąd bardzo szybko przywędrowały do naszego kraju i stały się - głównie w okresie karnawału - ulubionym podwieczorkowym poczęstunkiem. Przygotowanie pączków jest nieco pracochłonne, ale najsmaczniejsze są usmażone w domu. Namawiam więc do powrotu do tradycji, niech w każdej kuchni pachnie wanilią, konfiturami z róży lub domowymi powidłami.

Pączki z zaścianka - przepis na 22-25 pączków

3 szklanki mąki tortowej, 3 żółtka, 3 łyżki cukru pudru, 1/3 kostki (8 dag) masła lub masła roślinnego, 1 i 1/3 szklanki mleka, 3 łyżki słodkiej śmietanki, 4 dag drożdży, szczypta soli, skórka otarta z całej cytryny, 1 kg i kopiasta łyżka smalcu, domowe, dobrze wysmażone powidła, cukier puder z cukrem waniliowym - do posypania.

W ciepłym mleku rozprowadzamy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżki mąki, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi objętość, dodajemy cukier, żółtka, lekko podgrzaną śmietankę, sól i otartą skórkę z cytryny. Składniki lekko mieszamy, sypiemy przez sito lekko podgrzaną mąkę i wyrabiamy ciasto. Gdy stanie się gładkie i jednolite, wlewamy letni, roztopiony tłuszcz i wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie lśniące, gładkie i sprężyste. Ciasto powinno być luźne. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia. Porcje ciasta nabieramy łyżką, kładziemy na oprószonej mąką dłoni, formujemy placuszek, nadziewamy powidłami, zlepiamy i układamy zlepioną stroną na stolnicy. Gdy wyrosną, wrzucamy na odpowiednio rozgrzany tłuszcz (powinny luźno pływać) i smażymy, rumieniąc z obu stron. Wyjmujemy łyżką cedzakową na tacę wyłożoną grubą warstwą ligniny - do odsączenia. Następnie układamy na paterze i obficie posypujemy cukrem pudrem z wanilią.

Pączki parzone - Przepis na 22-25 pączków

Pączki przygotowane z parzonego ciasta zachowują świeżość przez kilka dni.
3 szklanki mąki tortowej, 4 dag drożdży, 8 żółtek, 2 jajka, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego, 2 szklanki mleka, 1 kieliszek aromatycznego rumu, otarta skórka z całej cytryny, szczypta soli, mąka do posypania stolnicy, 1 kg i kopiasta łyżka smalcu, konfitury z róży lub z wiśni, cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym.
Z pokruszonych drożdży, 1/3 szklanki ciepłego mleka, łyżeczki cukru i łyżki mąki przygotowujemy zaczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałe mleko zagotowujemy, wrzącym - zaparzamy szklankę mąki, rozcieramy dokładnie, żeby nie było grudek, masę odstawiamy do wychłodzenia.
Do letniej, zaparzonej mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, składniki dokładnie mieszamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka oraz jajka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy do wyrośniętego zaczynu, dokładamy sól, skórkę z cytryny i rum. Składniki łączymy, dodajemy wygrzaną mąkę (siejemy przez sito) i wyrabiamy ciasto. Gdy jest już gładkie, z pęcherzykami powietrza w środku, dodajemy roztopiony, letni tłuszcz. Wyrabiamy jeszcze przez kilka minut i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, wyjmujemy łyżką porcje ciasta, nadziewamy lekko podgrzanymi konfiturami, zlepiamy pączek i odkładamy zlepionym miejscem do dołu na wysypaną mąką stolnicę. Wyrośnięte - smażymy na bardzo dobrze rozgrzanym smalcu, rumieniąc z obu stron. Wyjmujemy cedzakową łyżką na tacę wyłożoną grubą warstwą ligniny, a gdy odsączy się nadmiar tłuszczu, każdy pączek posypujemy obficie cukrem pudrem i układamy na paterze.
Rada: Jeżeli w czasie smażenia pączki zbyt mocno się rumienią, należy wrzucić do tłuszczu 2-3 plastry surowego ziemniaka lub - od czasu do czasu - wlać do tłuszczu dwie łyżki zimnej wody.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Podziel się:

Oceń:

2002-12-31 00:00

Wybrane dla Ciebie

Rozważania abp. Andrzeja Przybylskiego: XXVI niedziela zwykła

2025-09-26 13:10
Abp Andrzej Przybylski

Karol Porwich/Niedziela

Abp Andrzej Przybylski

Każda niedziela, każda niedzielna Eucharystia niesie ze sobą przygotowany przez Kościół do rozważań fragment Pisma Świętego – odpowiednio dobrane czytania ze Starego i Nowego Testamentu. Teksty czytań na kolejne niedziele w rozmowie z Aleksandrą Mieczyńską rozważa abp Andrzej Przybylski.

Więcej ...

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Karol Porwich/Niedziela

Więcej ...

Jubileusz wspólnot charyzmatycznych

2025-09-27 19:59

Renata Czerwińska

W kościele Podwyższenia Krzyża Świętego w Grudziądzu miał miejsce diecezjalny jubileusz wspólnot charyzmatycznych.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

NASZA INFORMACJA: Leon XIV został zaproszony na Jasną...

Kościół

NASZA INFORMACJA: Leon XIV został zaproszony na Jasną...

Nowenna do św. Franciszka z Asyżu

Wiara

Nowenna do św. Franciszka z Asyżu

O co się boję zapytać Jezusa dzisiaj?

Wiara

O co się boję zapytać Jezusa dzisiaj?

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Wiara

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Ksiądz zmarł na zawał serca podczas Mszy św.

Kościół

Ksiądz zmarł na zawał serca podczas Mszy św.

Ksiądz, powstaniec, patriota. Powieszony przez Niemców na...

Kościół

Ksiądz, powstaniec, patriota. Powieszony przez Niemców na...

Nowenna do św. Ojca Pio

Wiara

Nowenna do św. Ojca Pio

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką

Wiara

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką

24 września – wspomnienie odnalezienia ciała świętej...

Wiara

24 września – wspomnienie odnalezienia ciała świętej...