Przepis na 2 porcje
1 żółtko, 1 kopiasta łyżka cukru, 1 czubata łyżeczka mielonej żelatyny, 1 szklanka dobrego mleka i 3 łyżki mleka do rozpuszczenia żelatyny, 1 cukier waniliowy.
Do przybrania: odsączone konfitury lub kompozycja bakalii
czy owoców - według własnych upodobań.
Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody i odstawiamy, by
napęczniała. Żółtko ucieramy z cukrem na puch, mleko zagotowujemy
- odmierzone trzy łyżki wrzącego wlewamy do naczynia ze spulchnioną
żelatyną i dokładnie mieszamy. Pozostałe gorące mleko łączymy z cukrem
waniliowym i też dokładnie mieszamy. Utarte żółtko łączymy - cały
czas mieszając - z gorącym mlekiem i rozpuszczoną żelatyną. Krem
rozlewamy do kokilek lub pucharów i odstawiamy w chłodne miejsce
do zastygnięcia. Kremowy deser wykładamy z kokilek na talerzyk i
przybieramy (podobnie przybieramy deser przygotowany w pucharkach).
Pomóż w rozwoju naszego portalu