Reklama

Z naszej kuchni

Drób z owocami

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Mięso z drobiu jest lekko strawne, delikatne, łatwe do przygotowania, a w połączeniu z owocami - wspaniałe. To powody, by gościło w miarę często na naszych stołach.

Udka kurczaka w sosie śliwkowym - przepis na 4 porcje

4 udka kurczaka, 3 cebule, 2 szklanki suszonych śliwek (wcześniej namoczonych i wypestkowanych), 1/2 łyżeczki imbiru, sól, olej do smażenia.

Natarte niewielką ilością soli udka podsmażamy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, przekładamy do rondla, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula się zeszkli (nie dopuszczamy do zrumienienia), układamy ją na wierzchu udek, posypujemy przyprawami i wypestkowanymi śliwkami. Całość podlewamy połową szklanki wody i dusimy pod przykryciem ok. 20-25 min - aż mięso będzie miękkie. Porcje układamy w wygrzanym półmisku, powstały sos przecieramy przez perlonowe sito. Gdy jest zbyt esencjonalny, można go rozprowadzić łyżką wody lub słodkiej śmietany. Sosem
polewamy porcje mięsa. Podajemy z grubym makaronem, kładzionymi kluskami z półfrancuskiego ciasta lub kluskami drożdżowymi gotowanymi na parze i delikatną surówką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kurczak z bakaliami - przepis na 4 porcje

4 porcje kurczaka - udka lub piersi (według własnych upodobań), 4 łyżki oliwy, 1 łyżka masła, 1 szklanka suszonych śliwek - wcześniej wymoczonych i wypestkowanych, 10 suszonych moreli, 2 łyżki rodzynków, 1 mały banan, kilka ziaren białego pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, sól, szczypta lubianych przypraw; do zagęszczenia sosu - słodka śmietana i łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Porcje kurczaka wycieramy dokładnie wilgotną ściereczką, oprószamy solą i lubianymi przyprawami, obsmażamy na gorącej oliwie, rumieniąc ze wszystkich stron.
Do rondla z grubym dnem dajemy masło, gdy się lekko rozpuści, wrzucamy wypestkowane śliwki, rozdrobnione morele i wypłukane rodzynki. Na owocach układamy porcje zrumienionego kurczaka, a tłuszcz, w którym się smażył, łączymy z połową szklanki wody i wlewamy do rondla z mięsem. Dodajemy podzielonego na części banana, pieprz w ziarnach i ziele angielskie - szczelnie przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie - ok. 25-30 min. W czasie duszenia, gdy trzeba, podlewamy niewielką ilością wody.
Miękkie mięso kładziemy na wygrzany półmisek, składniki sosu zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i - gdy trzeba - lekko przyprawiamy do smaku. Sosem polewamy porcje kurczaka, pozostały podajemy w sosjerce. Podajemy z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko, grubego makaronu lub kładzionych klusek i zielonej sałaty polanej spienionym sosem jogurtowym.

Skrzydełka indyka z brzoskwiniami - przepis na 4 porcje

4 indycze niewielkie skrzydełka, 1 puszka brzoskwiń, 1 kieliszek ciemnego karmelu, sok z cytryny, sól, pieprz, olej.
Ze skrzydełek odcinamy końcówki, każde skrzydełko dzielimy na dwie części, nacieramy niewielką ilością przypraw, kropimy sokiem z cytryny i odstawiamy w chłodne miejsce - na pół godziny.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, na gorącym obsmażamy porcje mięsa. Zrumienione przekładamy do brytfanny, przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu do miękkości. W czasie duszenia podlewamy sokiem z brzoskwiń. Gdy mięso jest miękkie, polewamy karmelem i resztą soku, zagotowujemy i trzymamy na niewielkim ogniu przez 5 min. Porcje mięsa układamy na wygrzanym półmisku, obkładamy cząstkami brzoskwiń, polewamy częścią sosu - pozostały sos podajemy w sosjerce. Danie jest doskonałe z dodatkiem grubego makaronu czy domowych kładzionych kluseczek z półfrancuskiego ciasta i zielonej sałaty polanej spienionym sosem jogurtowym.
Danie można uatrakcyjnić, napełniając połówki brzoskwiń smażonymi borówkami, konfiturami z wiśni lub domową galaretką z porzeczek.

Podziel się:

Oceń:

2002-12-31 00:00

Wybrane dla Ciebie

Suplika do Maryi w Pompejach

Adobe Stock

Znasz Nowennę Pompejańską nazywaną „nowenną nie do odparcia”?

Więcej ...

Kard. Gerhard Müller: Wydarzenia w Polsce wołają o pomstę do nieba!

2025-05-04 13:24
Kard. Gerhard Ludwig Müller

Karol Porwich/Niedziela

Kard. Gerhard Ludwig Müller

Kilka dni przed rozpoczęciem konklawe kard. Gerhard Müller, były prefekt Kongregacji Nauki Wiary i nadzieja konserwatywnych katolików na całym świecie, udzielił wywiadu Adamowi Sosnowskiego z wydawnictwa Biały Kruk. Kard. Müller nawiązał do wielu kluczowych kwestii dotyczących wyboru papieża – kim powinien być nowy biskup Rzymu oraz jaki będzie jego stosunek do pontyfikatu Franciszka.

Więcej ...

Co oznaczają łacińskie sformułowania używane podczas konklawe?

2025-05-08 16:22

Vatican Media

Od wejścia do Kaplicy Sykstyńskiej po ogłoszenie wyboru z Loggii Błogosławieństw – to język łaciński od wieków wyznacza decydujące momenty wyboru papieża. Jednak w przypadku „imienia papieskiego” nie ma jednej ustalonej formy użycia tego języka

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Zabójstwo na Uniwersytecie Warszawskim: nie żyje...

Wiadomości

Zabójstwo na Uniwersytecie Warszawskim: nie żyje...

Czarny dym nad Watykanem!

Kościół

Czarny dym nad Watykanem!

Watykan: oczekiwanie na wynik pierwszego głosowania...

Kościół

Watykan: oczekiwanie na wynik pierwszego głosowania...

Nowenna do św. Andrzeja Boboli

Wiara

Nowenna do św. Andrzeja Boboli

Nakazane święta kościelne w 2025 roku

Kościół

Nakazane święta kościelne w 2025 roku

Czy 3 maja obowiązuje nas udział we Mszy św.?

Kościół

Czy 3 maja obowiązuje nas udział we Mszy św.?

Kard. Gerhard Müller: Wydarzenia w Polsce wołają o...

Kościół

Kard. Gerhard Müller: Wydarzenia w Polsce wołają o...

Siedmiu braci z zakonu kapucynów zginęło w wypadku

Wiadomości

Siedmiu braci z zakonu kapucynów zginęło w wypadku

Profanacja i oburzenie! Michał Szpak naśladuje...

Wiadomości

Profanacja i oburzenie! Michał Szpak naśladuje...