Mięso z drobiu jest lekko strawne, delikatne, łatwe do przygotowania, a w połączeniu z owocami - wspaniałe. To powody, by gościło w miarę często na naszych stołach.
Udka kurczaka w sosie śliwkowym - przepis na 4 porcje
4 udka kurczaka, 3 cebule, 2 szklanki suszonych śliwek (wcześniej namoczonych i wypestkowanych), 1/2 łyżeczki imbiru, sól, olej do smażenia.
Natarte niewielką ilością soli udka podsmażamy na dobrze
rozgrzanym tłuszczu, przekładamy do rondla, a na pozostałym tłuszczu
podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula się zeszkli (nie
dopuszczamy do zrumienienia), układamy ją na wierzchu udek, posypujemy
przyprawami i wypestkowanymi śliwkami. Całość podlewamy połową szklanki
wody i dusimy pod przykryciem ok. 20-25 min - aż mięso będzie miękkie.
Porcje układamy w wygrzanym półmisku, powstały sos przecieramy przez
perlonowe sito. Gdy jest zbyt esencjonalny, można go rozprowadzić
łyżką wody lub słodkiej śmietany. Sosem
polewamy porcje mięsa. Podajemy z grubym makaronem, kładzionymi
kluskami z półfrancuskiego ciasta lub kluskami drożdżowymi gotowanymi
na parze i delikatną surówką.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Kurczak z bakaliami - przepis na 4 porcje
4 porcje kurczaka - udka lub piersi (według własnych upodobań),
4 łyżki oliwy, 1 łyżka masła, 1 szklanka suszonych śliwek - wcześniej
wymoczonych i wypestkowanych, 10 suszonych moreli, 2 łyżki rodzynków,
1 mały banan, kilka ziaren białego pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego,
sól, szczypta lubianych przypraw; do zagęszczenia sosu - słodka śmietana
i łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Porcje kurczaka wycieramy dokładnie wilgotną ściereczką,
oprószamy solą i lubianymi przyprawami, obsmażamy na gorącej oliwie,
rumieniąc ze wszystkich stron.
Do rondla z grubym dnem dajemy masło, gdy się lekko rozpuści,
wrzucamy wypestkowane śliwki, rozdrobnione morele i wypłukane rodzynki.
Na owocach układamy porcje zrumienionego kurczaka, a tłuszcz, w którym
się smażył, łączymy z połową szklanki wody i wlewamy do rondla z
mięsem. Dodajemy podzielonego na części banana, pieprz w ziarnach
i ziele angielskie - szczelnie przykrywamy i dusimy na niewielkim
ogniu, aż mięso będzie miękkie - ok. 25-30 min. W czasie duszenia,
gdy trzeba, podlewamy niewielką ilością wody.
Miękkie mięso kładziemy na wygrzany półmisek, składniki
sosu zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i - gdy
trzeba - lekko przyprawiamy do smaku. Sosem polewamy porcje kurczaka,
pozostały podajemy w sosjerce. Podajemy z dodatkiem ryżu ugotowanego
na sypko, grubego makaronu lub kładzionych klusek i zielonej sałaty
polanej spienionym sosem jogurtowym.
Skrzydełka indyka z brzoskwiniami - przepis na 4 porcje
4 indycze niewielkie skrzydełka, 1 puszka brzoskwiń, 1 kieliszek
ciemnego karmelu, sok z cytryny, sól, pieprz, olej.
Ze skrzydełek odcinamy końcówki, każde skrzydełko dzielimy
na dwie części, nacieramy niewielką ilością przypraw, kropimy sokiem
z cytryny i odstawiamy w chłodne miejsce - na pół godziny.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, na gorącym obsmażamy
porcje mięsa. Zrumienione przekładamy do brytfanny, przykrywamy i
dusimy na niewielkim ogniu do miękkości. W czasie duszenia podlewamy
sokiem z brzoskwiń. Gdy mięso jest miękkie, polewamy karmelem i resztą
soku, zagotowujemy i trzymamy na niewielkim ogniu przez 5 min. Porcje
mięsa układamy na wygrzanym półmisku, obkładamy cząstkami brzoskwiń,
polewamy częścią sosu - pozostały sos podajemy w sosjerce. Danie
jest doskonałe z dodatkiem grubego makaronu czy domowych kładzionych
kluseczek z półfrancuskiego ciasta i zielonej sałaty polanej spienionym
sosem jogurtowym.
Danie można uatrakcyjnić, napełniając połówki brzoskwiń
smażonymi borówkami, konfiturami z wiśni lub domową galaretką z porzeczek.