Reklama

Z naszej kuchni

Drób z owocami

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Mięso z drobiu jest lekko strawne, delikatne, łatwe do przygotowania, a w połączeniu z owocami - wspaniałe. To powody, by gościło w miarę często na naszych stołach.

Udka kurczaka w sosie śliwkowym - przepis na 4 porcje

4 udka kurczaka, 3 cebule, 2 szklanki suszonych śliwek (wcześniej namoczonych i wypestkowanych), 1/2 łyżeczki imbiru, sól, olej do smażenia.

Natarte niewielką ilością soli udka podsmażamy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, przekładamy do rondla, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula się zeszkli (nie dopuszczamy do zrumienienia), układamy ją na wierzchu udek, posypujemy przyprawami i wypestkowanymi śliwkami. Całość podlewamy połową szklanki wody i dusimy pod przykryciem ok. 20-25 min - aż mięso będzie miękkie. Porcje układamy w wygrzanym półmisku, powstały sos przecieramy przez perlonowe sito. Gdy jest zbyt esencjonalny, można go rozprowadzić łyżką wody lub słodkiej śmietany. Sosem
polewamy porcje mięsa. Podajemy z grubym makaronem, kładzionymi kluskami z półfrancuskiego ciasta lub kluskami drożdżowymi gotowanymi na parze i delikatną surówką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kurczak z bakaliami - przepis na 4 porcje

4 porcje kurczaka - udka lub piersi (według własnych upodobań), 4 łyżki oliwy, 1 łyżka masła, 1 szklanka suszonych śliwek - wcześniej wymoczonych i wypestkowanych, 10 suszonych moreli, 2 łyżki rodzynków, 1 mały banan, kilka ziaren białego pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, sól, szczypta lubianych przypraw; do zagęszczenia sosu - słodka śmietana i łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Porcje kurczaka wycieramy dokładnie wilgotną ściereczką, oprószamy solą i lubianymi przyprawami, obsmażamy na gorącej oliwie, rumieniąc ze wszystkich stron.
Do rondla z grubym dnem dajemy masło, gdy się lekko rozpuści, wrzucamy wypestkowane śliwki, rozdrobnione morele i wypłukane rodzynki. Na owocach układamy porcje zrumienionego kurczaka, a tłuszcz, w którym się smażył, łączymy z połową szklanki wody i wlewamy do rondla z mięsem. Dodajemy podzielonego na części banana, pieprz w ziarnach i ziele angielskie - szczelnie przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie - ok. 25-30 min. W czasie duszenia, gdy trzeba, podlewamy niewielką ilością wody.
Miękkie mięso kładziemy na wygrzany półmisek, składniki sosu zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i - gdy trzeba - lekko przyprawiamy do smaku. Sosem polewamy porcje kurczaka, pozostały podajemy w sosjerce. Podajemy z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko, grubego makaronu lub kładzionych klusek i zielonej sałaty polanej spienionym sosem jogurtowym.

Skrzydełka indyka z brzoskwiniami - przepis na 4 porcje

4 indycze niewielkie skrzydełka, 1 puszka brzoskwiń, 1 kieliszek ciemnego karmelu, sok z cytryny, sól, pieprz, olej.
Ze skrzydełek odcinamy końcówki, każde skrzydełko dzielimy na dwie części, nacieramy niewielką ilością przypraw, kropimy sokiem z cytryny i odstawiamy w chłodne miejsce - na pół godziny.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, na gorącym obsmażamy porcje mięsa. Zrumienione przekładamy do brytfanny, przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu do miękkości. W czasie duszenia podlewamy sokiem z brzoskwiń. Gdy mięso jest miękkie, polewamy karmelem i resztą soku, zagotowujemy i trzymamy na niewielkim ogniu przez 5 min. Porcje mięsa układamy na wygrzanym półmisku, obkładamy cząstkami brzoskwiń, polewamy częścią sosu - pozostały sos podajemy w sosjerce. Danie jest doskonałe z dodatkiem grubego makaronu czy domowych kładzionych kluseczek z półfrancuskiego ciasta i zielonej sałaty polanej spienionym sosem jogurtowym.
Danie można uatrakcyjnić, napełniając połówki brzoskwiń smażonymi borówkami, konfiturami z wiśni lub domową galaretką z porzeczek.

Podziel się:

Oceń:

2002-12-31 00:00

Wybrane dla Ciebie

14 września - Święto Podwyższenia Krzyża

-C-designs/fotolia.com

14 września Kościół obchodzi Święto Podwyższenia Krzyża. Wiąże się ono z odnalezieniem drzewa krzyża, na którym umarł Jezus Chrystus, a także wyraża głęboki sens krzyża w życiu chrześcijanina. Istotą święta jest ukazanie tajemnicy Krzyża jako ceny zbawienia człowieka.

Więcej ...

Bolesna Matka Najświętsza i Koronka do Jej Siedmiu Boleści

Niedziela łowicka 35/2005

Matka Boża Bolesna

Karol Porwich/Niedziela

Matka Boża Bolesna

Bliska jest nam Maryja Niepokalana, kochamy Ją jako Królową, jakże zachwycająca jest w dniu swego Wniebowzięcia. Ale najbardziej bliska, najbardziej człowiecza jest Maryja Bolesna. Dlaczego właśnie Ona?

Więcej ...

Pierwszy wywiad Leona XIV: Mam wielką ufność w naturę ludzką

2025-09-14 15:34

Vatican Media

O nauce dyplomacji, zabiegach o pokój i dialog, a także o swej amerykańsko-peruwiańskiej tożsamości, a nawet o kibicowaniu podczas Mistrzostw Świata - to niektóre z wątków pierwszego wywiadu udzielonego przez Leona XIV dziennikarce „Crux”, Elise Ann Allen.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Nowenna do św. Ojca Pio

Wiara

Nowenna do św. Ojca Pio

Niezwyciężony Triumf serca

Wiadomości

Niezwyciężony Triumf serca

Święto Podwyższenia Krzyża Świętego

Wiara

Święto Podwyższenia Krzyża Świętego

Nowenna do Matki Bożej Bolesnej

Wiara

Nowenna do Matki Bożej Bolesnej

Archidiecezja katowicka: Komunikat w sprawie parafii św....

Kościół

Archidiecezja katowicka: Komunikat w sprawie parafii św....

Pijany mężczyzna podczas Mszy św. zatakował kapłana

Kościół

Pijany mężczyzna podczas Mszy św. zatakował kapłana

„Ciemne Typy” z Polski na kanonizacji Frassatiego i...

Kościół

„Ciemne Typy” z Polski na kanonizacji Frassatiego i...

Nowenna do św. Stanisława Kostki

Wiara

Nowenna do św. Stanisława Kostki

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Wiara

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój