Amatorzy żurku, którzy z różnych względów muszą wykluczyć ze swojej diety tłuszcze, głównie wędzone, na pewno w postnej zalewajce zasmakują - jest bardzo smaczna.
Przepis na 2 duże porcje
1/2 szklanki zakwasu, 2 ziemniaki, 2 szklanki wody, 2 łyżki kefiru lub 8% śmietanki, 1 liść laurowy, 2 ziarnka ziela angielskiego, sól, 3 ziarnka pieprzu, 1 kapelusz suszonego prawdziwka (może być inny grzyb).
Zakwas: 2 łyżeczki żytniej mąki, 1 szklanka ciepłej wody,
1 ząbek czosnku, skórka podsuszonego, razowego chleba.
Do zakwasu sypiemy mąkę, dodajemy wodę, rozdrobniony
czosnek, skórkę chleba, składniki łączymy i odstawiamy w ciepłe miejsce
na 2-3 godz. Dokładnie wypłukany kapelusz grzyba zalewamy dwoma szklankami
wody, odstawiamy na godzinę, następnie gotujemy z dodatkiem przypraw
w wodzie, w której się moczył. Gdy jest miękki, wyjmujemy, a do wywaru
dodajemy drobno pokrojone ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie.
Całość zalewamy przecedzonym zakwasem, wrzucamy pokrojony w paseczki
grzybek, zaciągamy lekko roztrzepaną śmietaną i, gdy trzeba, doprawiamy
do smaku.
Rada: Żurek można ugotować "czysty" i podać z ugotowanymi
oddzielnie ziemniakami, obficie posypanymi zieleniną.
Pomóż w rozwoju naszego portalu