Przepis na 1 porcję
8-10 bardzo cienkich plasterków gotowanego, chudego boczku, 2 jajka, 1 łyżka śmietany kremówki, 1 łyżeczka keczupu, sól, pieprz, zielenina, tłuszcz do wysmarowania kokilki.
Kokilkę smarujemy tłuszczem, wykładamy plasterkami boczku,
smarujemy keczupem, wbijamy całe jaja, bardzo uważając, by się nie
rozlało żółtko. Całość lekko oprószamy solą i pieprzem, polewamy
śmietaną, ustawiamy w naczyniu wypełnionym do wysokości 2 cm wrzącą
wodą i od razu wstawiamy do wygrzanego piekarnika. Zapiekamy w temp.
220o C przez 6-8 min. Podajemy w naczyniu, w którym się zapiekały,
bardzo gorące, posypane obficie zieleniną.
Rada: Zamiast w piekarniku kokilkę z jajkami można wstawić
do większego naczynia z gorącą wodą i ustawić na palniku kuchenki
na 8-10 min. Kokilka z jajkami powinna być przykryta, jajka się zapieką,
ale nie będą zrumienione.
Pomóż w rozwoju naszego portalu