Doprawianie nie tylko ciast, ale i potraw mięsnych miodem znane było w staropolskiej kuchni od bardzo dawna. Miód niezależnie od walorów smakowych, jakie nadaje potrawom, to samo zdrowie!
Piersi kaczki w miodzie - przepis na 4 porcje
2 duże piersi kaczki, 100 g rodzynków, 4 duże łyżki płynnego miodu, 4 duże jabłka, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, sól, majeranek, 2 kostki rosołu z drobiu, 1 duża filiżanka płatków migdałowych.
Umyte, obsuszone piersi kaczki lekko nacieramy solą i
majerankiem, pod skórę wciskamy cienkie "igiełki" czosnku, zawijamy
w folię i trzymamy w lodówce do następnego dnia. Naczynie do zapiekania
smarujemy obficie masłem, układamy piersi kaczki, każdą posypujemy
pokruszoną kostką rosołową, naczynie szczelnie zamykamy i wstawiamy
na godzinę do piekarnika nastawionego na 220 oC.
Rodzynki parzymy, odsączamy na sicie. Obrane, pozbawione
gniazd nasiennych jabłka kroimy w ćwiartki. Do rondelka dajemy miód,
wrzucamy rodzynki, cząstki jabłek i razem przez ok. 10 min zasmażamy
na średnim ogniu. Uwaga: miód lubi kipieć!
Miękkie piersi kaczki obkładamy zasmażonymi w miodzie
owocami, całość - w odkrytym naczyniu - ponownie wstawiamy do piekarnika
na
10 min - nie dłużej. Przed podaniem każdą kaczą pierś dzielimy
na połowę, obsypujemy obficie uprażonymi płatkami migdałowymi i podajemy
z kluskami drożdżowymi, gotowanymi na parze, z kładzionymi kluseczkami
lub grubym makaronem oraz z zieloną sałatą polaną spienionym sosem
jogurtowym. Potrawa będzie smakowała z surówką ze świeżych owoców
lub ze smażonymi borówkami.
Schab karkowy w miodzie - przepis na 4 porcje
4 plastry o grubości ok. 1 cm niezbyt mocno przerośniętego
schabu karkowego (razem ok. 40 dag), kilka ząbków czosnku, płynny
miód, 2 małe słoiki keczupu (100 g).
Płaty mięsa lekko wycieramy wilgotną ściereczką skropioną
octem, rozkładamy na deseczce, nacieramy zmiażdżonym czosnkiem (ilość
czosnku bierzemy według własnych upodobań smakowych), smarujemy obficie
miodem, układamy na aluminiowej folii, szczelnie zawijamy i kładziemy
do lodówki. Nie dodajemy żadnych innych przypraw - i nie solimy.
Na godzinę przed podaniem rozkładamy plastry w naczyniu
do zapiekania i wsuwamy do nagrzanego piekarnika, nastawionego na
200 oC, na 30 lub 35 min - czas pieczenia zależy od grubości plastrów.
W trakcie pieczenia mięso od czasu do czasu polewamy wytworzonym
sosem. Gdy mięso jest miękkie, zalewamy keczupem, składniki powstałego
sosu dokładnie mieszamy i całość ponownie wstawiamy do piekarnika
- tylko na 5 min, by sos lekko się przesmażył.
Podajemy z grubym makaronem lub kluseczkami kładzionymi
z półfrancuskiego ciasta. Mięso doskonale smakuje także z ugotowanym
na sypko ryżem oraz z zieloną sałatą polaną spienioną śmietaną.
Pomóż w rozwoju naszego portalu