Reklama

Z naszej kuchni

Miód w kuchni

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Doprawianie nie tylko ciast, ale i potraw mięsnych miodem znane było w staropolskiej kuchni od bardzo dawna. Miód niezależnie od walorów smakowych, jakie nadaje potrawom, to samo zdrowie!

Piersi kaczki w miodzie - przepis na 4 porcje

2 duże piersi kaczki, 100 g rodzynków, 4 duże łyżki płynnego miodu, 4 duże jabłka, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, sól, majeranek, 2 kostki rosołu z drobiu, 1 duża filiżanka płatków migdałowych.

Umyte, obsuszone piersi kaczki lekko nacieramy solą i majerankiem, pod skórę wciskamy cienkie "igiełki" czosnku, zawijamy w folię i trzymamy w lodówce do następnego dnia. Naczynie do zapiekania smarujemy obficie masłem, układamy piersi kaczki, każdą posypujemy pokruszoną kostką rosołową, naczynie szczelnie zamykamy i wstawiamy na godzinę do piekarnika nastawionego na 220 oC.
Rodzynki parzymy, odsączamy na sicie. Obrane, pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w ćwiartki. Do rondelka dajemy miód, wrzucamy rodzynki, cząstki jabłek i razem przez ok. 10 min zasmażamy na średnim ogniu. Uwaga: miód lubi kipieć!
Miękkie piersi kaczki obkładamy zasmażonymi w miodzie owocami, całość - w odkrytym naczyniu - ponownie wstawiamy do piekarnika na
10 min - nie dłużej. Przed podaniem każdą kaczą pierś dzielimy na połowę, obsypujemy obficie uprażonymi płatkami migdałowymi i podajemy z kluskami drożdżowymi, gotowanymi na parze, z kładzionymi kluseczkami lub grubym makaronem oraz z zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym. Potrawa będzie smakowała z surówką ze świeżych owoców lub ze smażonymi borówkami.

Schab karkowy w miodzie - przepis na 4 porcje

4 plastry o grubości ok. 1 cm niezbyt mocno przerośniętego schabu karkowego (razem ok. 40 dag), kilka ząbków czosnku, płynny miód, 2 małe słoiki keczupu (100 g).
Płaty mięsa lekko wycieramy wilgotną ściereczką skropioną octem, rozkładamy na deseczce, nacieramy zmiażdżonym czosnkiem (ilość czosnku bierzemy według własnych upodobań smakowych), smarujemy obficie miodem, układamy na aluminiowej folii, szczelnie zawijamy i kładziemy do lodówki. Nie dodajemy żadnych innych przypraw - i nie solimy.
Na godzinę przed podaniem rozkładamy plastry w naczyniu do zapiekania i wsuwamy do nagrzanego piekarnika, nastawionego na 200 oC, na 30 lub 35 min - czas pieczenia zależy od grubości plastrów. W trakcie pieczenia mięso od czasu do czasu polewamy wytworzonym sosem. Gdy mięso jest miękkie, zalewamy keczupem, składniki powstałego sosu dokładnie mieszamy i całość ponownie wstawiamy do piekarnika - tylko na 5 min, by sos lekko się przesmażył.
Podajemy z grubym makaronem lub kluseczkami kładzionymi z półfrancuskiego ciasta. Mięso doskonale smakuje także z ugotowanym na sypko ryżem oraz z zieloną sałatą polaną spienioną śmietaną.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Podziel się:

Oceń:

2002-12-31 00:00

Wybrane dla Ciebie

Najważniejszy jest człowiek, który ma usłyszeć Dobrą Nowinę o Jezusie

2025-01-13 11:19

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii Mk 6, 7-13.

Więcej ...

Brutalnie zamordowana Aleksandra Gabrysiak w drodze na ołtarze

Służebnica Boża Aleksandra Gabrysiak

Diecezja Elbląska

Służebnica Boża Aleksandra Gabrysiak

W sobotę 26 października 2024 w gmachu Wyższego Seminarium Duchownego w Elblągu odbyło się uroczyste otwarcie procesu beatyfikacyjnego zamordowanej brutalnie w 1993 r. lek. med. Aleksandry Gabrysiak. Oficjalną część poprzedziła Msza święta sprawowana według formularza o Duchu Świętym. Przewodniczył jej biskup elbląski Jacek Jezierski, który w wygłoszonym kazaniu przypomniał nauczanie Kościoła na temat świętości.

Więcej ...

Jubileusz 2025: katecheci z diecezji radomskiej pielgrzymują do Rzymu

2025-02-06 16:08
Katecheci z diecezji radomskiej pielgrzymują do Rzymu

ks. Marek Weresa / @VaticanNewsPL

Katecheci z diecezji radomskiej pielgrzymują do Rzymu

„Trzeba dużo czerpać, żeby też móc oddać” - mówią katecheci, którzy przeżywają swoje rekolekcje w Wiecznym Mieście. Wydarzenie połączone jest z pielgrzymką w ramach Roku Jubileuszowego.

Więcej ...
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najpopularniejsze

Śmierć nie istnieje? Niezwykłe świadectwo kardiologa

Wiara

Śmierć nie istnieje? Niezwykłe świadectwo kardiologa

Co wolno, a czego nie wolno na zwolnieniu lekarskim? Od...

Wiadomości

Co wolno, a czego nie wolno na zwolnieniu lekarskim? Od...

Nowenna do Matki Bożej z Lourdes

Wiara

Nowenna do Matki Bożej z Lourdes

Niebiańskie ogrody św. Doroty

Święci i błogosławieni

Niebiańskie ogrody św. Doroty

Gromnica - świeca nieco zapomniana

Rok liturgiczny

Gromnica - świeca nieco zapomniana

Pod Toruniem stanie największy pomnik Matki Bożej na...

Kościół

Pod Toruniem stanie największy pomnik Matki Bożej na...

Święta na trudne czasy

Święci i błogosławieni

Święta na trudne czasy

Proroctwa bł. Bronisława Markiewicza dotyczące Polaków

Wiara

Proroctwa bł. Bronisława Markiewicza dotyczące Polaków

Co chleb, sól i woda mają wspólnego ze św. Agatą?

Kościół

Co chleb, sól i woda mają wspólnego ze św. Agatą?