Przepis na 1 porcję
10 dag suchego makaronu (najlepsza krajanka), 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 szklanka mleka, 1 łyżeczka oleju, sól.
W osolonej wodzie z dodatkiem oleju gotujemy makaron
- krócej niż zaleca się w przepisie - makaron nie powinien być zbyt
miękki. Cedzimy, przelewamy gorącą wodą, odsączamy.
W kokilce do zapiekania zasmażamy masło z cukrem, gdy
składniki się rozpuszczą, dodajemy mleko, cukier waniliowy - zagotowujemy.
Do gorącego mleka kładziemy makaron, wyrównujemy powierzchnię - wstawiamy
do nagrzanego piekarnika, nastawionego na 180oC. Potrawa jest gotowa,
gdy mleko zostanie wchłonięte przez makaron, a powierzchnia lekko
się zrumieni. Makaron podajemy gorący w naczyniu, w którym się zapiekał.
Najsmaczniejszy - z dodatkiem świeżych owoców (truskawki, maliny,
poziomki, czarne jagody) lub polany owocowym sokiem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu