Przepis na 1 porcję
20 dag młodej fasolki szparagowej, 0,3 szklanki śmietany, 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki masła, 1 łyżka siekanego koperku, sól, szczypta pieprzu i szczypta gałki muszkatołowej, 1 jajko ugotowane na twardo.
Na wrzącą, osoloną wodę z dodatkiem masła wrzucamy fasolkę ( strąki można podzielić na mniejsze), uważając, by wody było niewiele - powinna tylko przykrywać jarzynę. Gotujemy do miękkości na niewielkim ogniu. W śmietanie rozprowadzamy mąkę, łączymy z wywarem, zalewamy fasolkę, zagotowujemy, dodajemy koperek i całość przyprawiamy do smaku. Trzymamy na niewielkim ogniu ok. 1 min, by smaki się połączyły. Fasolkę podajemy na wygrzanym talerzu, posypaną siekanym jajkiem, z dodatkiem młodych ziemniaków obficie posypanych zieleniną.
Pomóż w rozwoju naszego portalu