Reklama

Z naszej kuchni

Co po zupie?

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Żołądki w sosie koperkowym - przepis na 6 porcji

1 kg żołądków drobiowych (najsmaczniejsze z indyka), podwójna porcja włoszczyzny, sól, pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego.
Sos: 1 kopiasta łyżka masła lub masła roślinnego, 1 kopiasta łyżka mąki, 2 szklanki wywaru z żołądków, 1/2 szklanki śmietany lub naturalnego jogurtu, szczypta soli, 2 kopiaste łyżki siekanego koperku (może być mrożony).

Reklama

Żołądki wraz z włoszczyzną i przyprawami gotujemy w dużej ilości wody (2 litry). Miękkie odstawiamy do przechłodzenia.
Sos: Z masła i mąki robimy zasmażkę, stale mieszając i uważając, by się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny. Zasmażkę rozprowadzamy wywarem z żołądków. Zagotowujemy, energicznie mieszając, by nie było grudek. Sos doprawiamy śmietaną lub jogurtem, lekko przyprawiamy solą i dodajemy koperek. Kto lubi ­ może dodać do sosu więcej koperku niż w przepisie.
Przechłodzone żołądki wyjmujemy z rosołu, kroimy w cienkie paseczki, dodajemy do sosu, naczynie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Najsmaczniejsze ­ z ryżem ugotowanym na sypko oraz z zieloną sałatą.
Rada: Pozostały rosół oraz włoszczyznę, w której gotowały się żołądki, miksujemy lub przecieramy przez perlonowe sito, zagęszczamy mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną, lekko doprawiamy do smaku i podajemy w postaci warzywnej zupy-kremu w filiżankach lub na talerzach, z grzankami z bułki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Winogrona w sosie jogurtowym - przepis na 6 porcji

1 duża kiść winogron, 1 opakowanie serka homogenizowanego o smaku naturalnym, taka sama ilość naturalnego jogurtu, 2 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, kilka łyżek soku winogronowego lub pomarańczowego, listki melisy do przybrania.

Na spód pucharków dajemy owoce winogron pozbawione pestek, zalewamy niewielką ilością soku, odstawiamy w chłodne miejsce. Przed podaniem ubijamy serek z jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym. Gdy sos jest dobrze spieniony, zalewamy owoce i od razu podajemy. Doskonale smakuje z rurkami waflowymi lub kruchymi ciasteczkami. Można też dodać plasterek kiwi.

Podziel się:

Oceń:

2002-12-31 00:00

Wybrane dla Ciebie

Niepokalana – nasz ideał

Francisco de Zurbaran

"Niepokalane Poczęcie", Francisco de Zurbaran, olej na płótnie, 1630-1635

Mój przyjaciel powtarza, że Kościół co rusz popełnia błędy. Nie powinien np. ogłosić dogmatu o Niepokalanym Poczęciu. „Dogmat – tłumaczy – dotyczy mojego zbawienia, a ta maryjna prawda nie ma nic wspólnego ze mną. Wiąże się tylko ze zbawieniem Maryi”.

Więcej ...

Czy słucham i wypełniam w pokorze Słowo?

Dario Acosta/Deutsche Grammophon

Rozważania do Ewangelii Łk 1, 26-38.

Więcej ...

Sandomierskie czuwanie

2025-12-08 17:53

Ks. Wojciech Kania/Niedziela

W Uroczystość Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny, grono czcicieli Matki Bożej spotkało się tradycyjnie przy figurze Niepokalanej na sandomierskim rynku Starego Miasta. Zwyczaj ten wprowadził bp Krzysztof Nitkiewicz przed szesnastu laty.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Godzina Łaski

Kościół

Godzina Łaski

Kalendarz Adwentowy: Od początku w łasce

Wiara

Kalendarz Adwentowy: Od początku w łasce

Jestem Niepokalane Poczęcie

Wiara

Jestem Niepokalane Poczęcie

Kalendarz Adwentowy: Nowy początek!

Wiara

Kalendarz Adwentowy: Nowy początek!

Presja ma sens. Prokuratura zmienia termin przesłuchania...

Wiadomości

Presja ma sens. Prokuratura zmienia termin przesłuchania...

Nowenna przed uroczystością Niepokalanego Poczęcia...

Wiara

Nowenna przed uroczystością Niepokalanego Poczęcia...

Kalendarz Adwentowy: Radość Mesjasza w sercach małych

Wiara

Kalendarz Adwentowy: Radość Mesjasza w sercach małych

Kalendarz Adwentowy: Uczta, która ociera łzy

Wiara

Kalendarz Adwentowy: Uczta, która ociera łzy

Kalendarz Adwentowy: Wiara, która otwiera oczy

Wiara

Kalendarz Adwentowy: Wiara, która otwiera oczy