Przepis na 2 porcje:
Pomóż w rozwoju naszego portalu
1 szklanka utartej na tarce ze średnimi otworami dyni, 3 łyżki kefiru lub zsiadłego mleka, 1 jajko, 1 szklanka mąki, szczypta soli, szczypta (czubek noża) proszku do pieczenia. Olej do smażenia. Cukier puder i śmietana do polania.
Dynię łączymy z jajkiem, kefirem i solą. Gdy składniki lekko się spienią, dodajemy, siejąc przez sitko, mąkę z proszkiem i wyrabiamy jednolite, gładkie, lekkie ciasto.
Na mocno rozgrzany tłuszcz kładziemy łyżeczką niewielkie porcje ciasta i smażymy racuchy, rumieniąc z obu stron. Wyjmujemy łyżką cedzakową na warstwę ligniny, by je odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podajemy ciepłe, polane śmietaną i posypane cukrem pudrem.