Delicje owocowe
Przepis na 4 porcje
Pomóż w rozwoju naszego portalu
1 duża bezpestkowa pomarańcza lub 2 mniejsze, 1 duży banan, 1 czerwony grapefruit, 2 owoce kiwi, 1 duża soczysta gruszka (lub brzoskwinia - może być z kompotu), sok z cytryny.
Sos: 1/2 szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego - sok może być słodzony, 2 łyżki galaretki porzeczkowej - naturalnej, 2 łyżki płynnego miodu lub 1 czubata łyżka cukru pudru, szczypta (na czubek noża) imbiru.
Obraną ze skórki i pozbawioną gniazd nasiennych gruszkę kroimy w zgrabną kostkę, kropimy sokiem z cytryny. Pomarańczę i grapefruita obieramy ze skórki, usuwamy białe błony z każdej cząstki owocu, kroimy w kostkę. Banana kroimy w półplasterki, owoce kiwi - w cienkie talarki. Składniki układamy w szklanej salaterce warstwami - nie łączymy.
Sos: Sok jabłkowy lub pomarańczowy ubijamy z galaretką, aż się lekko spieni, przyprawiamy do smaku miodem lub cukrem, dodajemy imbir i zalewamy owoce. Całość odstawiamy na pół godziny do wychłodzenia. Podajemy z bitą śmietaną i kruchymi ciasteczkami, a salaterkę przybieramy według własnych upodobań - np. świeżymi listkami melisy.
Rada: Jeżeli sok jabłkowy lub pomarańczowy jest wysokosłodzony, wówczas możemy dodać połowę porcji miodu lub cukru.
Bakaliowy rarytas
Przepis na 4 porcje
Reklama
2 duże soczyste jabłka, sok z cytryny, 1 filiżanka bezpestkowych rodzynków (sułtanki), 1 filiżanka posiekanych orzechów (mogą być włoskie i laskowe - pół na pół), 1 filiżanka posiekanych, suszonych daktyli lub fig, 1 filiżanka drobno posiekanych, suszonych moreli.
Sos: 1 szklanka naturalnego jogurtu lub niskoprocentowej śmietany, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 łyżeczki cukru pudru. Do przybrania - połówki orzechów i listki świeżej melisy lub mięty.
Pozbawione skórki i gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę, kropimy obficie sokiem z cytryny, by nie ściemniały - lekko mieszamy. Orzechy siekamy, rodzynki parzymy wrzątkiem na sicie, hartujemy zimną wodą, dokładnie odsączamy. Figi lub daktyle oraz morele drobno siekamy. Składniki lekko mieszamy w dużej salaterce i wstawiamy na 30 min do lodówki.
Sos: Jogurt lub śmietanę lekko ubijamy z dodatkiem cukru waniliowego i cukru pudru - sos powinien być dobrze spieniony. Tuż przed podaniem rozkładamy porcje do szklanych pucharków. Zalewamy sosem, przybieramy według własnych upodobań i od razu podajemy.